Iloista Valburgin päivää!

Vapaapäivän arvoiseksi katsottujen juhlapäivien joukossa on vain kaksi ei-kirkollista juhlapäivää: vappu ja itsenäisyyspäivä. Työelämän tehostamiseksi kumpaakaan ei ole vielä ehdotettu siirrettäväksi viikonloppuun, kuten loppiaisen ja helatorstain kohdalla tehtiin vuosina 1973-91.
Vaikka vappu ei olekaan varsinainen kirkollinen juhlapyhä, niin tällekin päivälle löytyy kristillinen teema. Vappu on saanut nimensä Valburg-nimiseltä pyhimykseltä, joka johti Heidenheimin yhdistettyä munkki-ja nunnaluostaria 700-luvun Saksassa.
Naista ei hevillä laitettu munkkiluostarin johtoon, mikä kertoo paljon englantilaissyntyisen Valburgin kyvyistä. Häntä pidetään myös sekä Englannin että Saksan ensimmäisenä naiskirjailijana. Valburg on sairaiden, vastasynnyttäneiden ja maanviljelijöiden suojeluspyhimys sekä varjelija nälänhätää ja katovuosia vastaan.
Toukokuun ensimmäisestä tuli pyhän Valburgin päivä ja sitä tehden Vapun nimipäivä sen tähden, että kyseisenä päivänä hänen pyhäinjäännöksensä siirrettiin pyhimykseksi julistamisen merkiksi Heidenheimista Eichstättiin. Matkalla ja perillä kerrotaan tapahtuneen mm. lukuisia paranemisihmeitä.
Eichstättiin syntyi Valburgin nimeä kantava benediktiiniluostari, joka toimii edelleen. (Luostarin kotisivut saksaksi ja englanniksi: abtei-st-walburg.de)
Valburg tekee edelleen ihmeitä: Hänen pyhäinjäännösuurnansa tihkuu kosteutta, jota sanotaan Pyhän Valburgin öljyksi ja jonka kerrotaan parantaneen sairaita. Eichstättin luostarista pyhiinvaeltajan on mahdollista saada tuota parantavaa öljyä.
Eichstätt on siis sopiva kohde vappuviikonlopun pyhiinvaellusmatkalle. Se sijaitsee Etelä-Saksassa Baijerissa, Nürnbergin ja Münchenin välimaastossa. Sieltä löytyvä Valburgin öljy on taatusti terveellisempää kuin monet suomalaisten suosimat vappunesteet.
Onnekasta Valburgin päivää ja suosiollista kevättä – nyt se on virallisesti alkanut!
kirkkoherra Lauri Jäntti Lapinlahden seurakunta_Lapinlahti
Lauri Jäntti
kirkkoherra
Lapinlahden seurakunta
(Teksti on julkaistu myös 1.5.16 Iisalmen Sanomien Pietään Pyhhee -palstalla)

Kommentit

 • Aaro Heikkinen

  Lauri Jäntti:
  ”Vaikka vappu ei olekaan varsinainen kirkollinen juhlapyhä, niin tällekin päivälle löytyy kristillinen teema. Vappu on saanut nimensä Valburg-nimiseltä pyhimykseltä, joka johti Heidenheimin yhdistettyä munkki-ja nunnaluostaria 700-luvun Saksassa.”
  Uusi uskonto pyrkii aina ottamaan haltuun vanhat pyhät paikat ja merkitykselliset ajankohdat, ja sulauttamaan ne sitten valtansa vakiinnuttaakseen oman oppiinsa.
  Näin tehtiin myös Vapun ja helatorstain kohdalla.
  http://www.nic.funet.fi/~magi/metsola/arkisto/juhlat/vappu/

Kommentointi on suljettu.