Ilosanoman ilotulitusta

InstagramCapture_16d41817-4e4a-40bd-b97d-ace5cac2b0b7 InstagramCapture_4266c2b6-66f5-40d7-ac4b-808d9424bf3f InstagramCapture_c43d6004-d89d-4e23-bbbb-fd02b86b6d32 InstagramCapture_ce4ae0dd-59b9-490e-b741-1aaa15e2ec56
Lokakuun 24. päivän iltana suuntasin Kustaa Aadolfin kirkkoon. Exit-yhtyeen konsertti alkoi hiljaisella huokauksella.
”Askeleet uupuneet, yössä yksinäisyyden.
Vaienneet ovat laulut eilisen ja huomista en vielä nää.”

Ensin ihmettelin, miksi näin melankolinen aloitus. Pekka Simojoki lauloi Matti Puttosen säestäessä koskettimilla. Mutta sitten tuttu kappale vei mukanaan. Väsyneenä töiden jälkeen minäkin konserttiin tulin. Herkistyin. Huomasin etten ollut ainoa, joka pyyhki kyyneleitään.

Exit on jo 28 vuoden ajan kiertänyt Suomea ja käynyt ulkomaillakin. Lähes kolme vuotta on vierähtänyt hikisessä keikkabussissa, kertoi Pekka. Lähes 1000 konserttia on takanapäin. Bändin perustajajäsenistä on mukana Simojoen lisäksi Matti Puttonen ja Timo Luoto. Uusia lahjakkaita muusikoita on tullut mukaan lauluntekijöiksi ja soittajiksi Jari Levy ja Markku Perttilä (yle 1:n nojatuolikirkoistakin tuttu muusikko) sekä soittajiksi Joupin veljekset Jarkko ja Timo.
”Sinä olet lahja, niin kuin timanteista arvokkain.
Sinä olet ihme, joita löytää voimme yhden vain.
Sinä olet peili, josta Luojan kuva heijastuu.
Sinä olet sinä, eikä siihen pysty kukaan muu.”

Simojoen uuden laulun kertosäe on valoisa ja voimaannuttava. Sysäyksen laulun tekemiseen on antanut kohtaaminen nuoren kanssa, joka on raskaan elämänvaiheen jälkeen saanut hymyn kasvoilleen. Musiikin lomassa Simojoki kertoi laulujensa taustoista ja loi tunnelmaa. Välillä noustiin ylös ja hierottiin vieruskaverin hartioita.
”Anna tarpeeks kaikkea
pimeää ja valoa.
Älä anna liikaa onnea,
etten unohtaisi Sinua
anna mulle kauneutta ja kipua.”
Jari Levy on runoillut Kauneutta ja kipua –laulunsa kertosäkeen koskettavaksi rukoukseksi. ”Anna tarpeeks kaikkea” on oivallinen huokaisu Jumalan puoleen.
Exitin Kauneutta ja kipua -levynjulkaisemiskonsertin kappaleet ovat elämänläheisiä. Usko on luontevalla tavalla mukana kaikenlaisissa elämänvaiheissa. Taivas on totta ja Kun aika mennä on –laulut kertovat jäähyväisistä, läheisen saattelemisesta Taivaan kotiin. Pirttilän kappale Niin kauniita liittyy Jeesuksen vuorisaarnaan ja sisältää rohkaisun: ”Niin kauniita ovat hiljaiset maan, jotka kantavat heikompiaan Luovat rakkaudellaan ja rohkeudellaan hyvyyden puutarhaa.”
Konsertin lopuksi yleisö sai nousta laulamaan tutun laulun Tahdon elää tämän päivän rohkeasti. Konsertin varttuneempi väki osasi kertosäkeen ulkoa ja siihen oli riemullista yhtyä. Jes!
Pääkuva_Exit_Kristiina Turkki_03112015
Mistä on loistava konsertti tehty?
Ammattitaitoisista muusikoista. Koskettavista sanoituksista, sävellyksistä ja sovituksista. Upeista värivaloista. Tunnelmaa luovista spiikkauksista. Myötäelävästä yleisöstä. Konsertin nousujohteisesta kaaresta, joka voimaannuttaa kuulijat ja katselijat.
Konsertti antoi minulle vahvan elämyksen. Nyt Kipua ja kauneutta cd-levy soi autoa ajaessani. Sain kaksitoista uutta korvamatoa. Ei paha. Päinvastoin. :)
Kristiina Turkki
pappi
Iisalmen seurakunta