Isoja ja pieniä ratkaisuja

Viime vuosisadan alussa elettiin Nilsiän pitäjän pohjoisosissa etsikkoaikoja, kun ruvettiin perustamaan seurakuntaa ja murehtimaan sille kirkkoa ja hautausmaata. Kirkon paikasta ja rakennusmateriaalista käytiin kovat väännöt. Rippikoululaisia rekrytoitiin kirkonkokouksen huutoäänestykseen huutamaan kiven valitsemiseksi rakennusmateriaaliksi. Pyhän Mikaelin kivikirkko vihittiin käyttöön vuonna 1904 ja uusi seurakunta sai nimekseen Varpaisjärven seurakunta vuonna 1910.
Kirkonkokouksessa 16.2.1908 päätettiin seurakunnan seuraavasta rakennushankkeesta. Pöytäkirjan mukaan ”yksimielisesti päätettiin, että hautuumaalle oli tehtävä paarihuone hirsistä kivijalalle”. Nykyisin entisessä paari- ja ruumishuoneessa on hautausmaan työntekijöiden sosiaalitilat, välinevarasto ja yleisö-wc hautausmaan vieraille.
Isoisoisiemme ja -äitiemme käsissä oli valtaisa määrä isoja ja pieniä ratkaisuja, jotka määrittelevät paitsi heidän omaa elämäänsä, myös tulevien sukupolvien elämää pitkälle tulevaisuuteen – siis myös meidän elämäämme. Itse asiassa mekin elämme koko ajan etsikkoaikaa – tai oikeammin monia etsikkoaikoja. Nykyisin arkipäivän pieniä valintoja ovat esimerkiksi, ostaako Reilun kaupan kahvia vai Presidenttiä tai käyttääkö hissiä vai portaita. Muun muassa päätökset ydinvoiman käytöstä, luonnonvarojen käytöstä ja ilmastonmuutokseen vaikuttavista tekijöistä ovat taas esimerkkejä tämän hetken suurista ratkaisuista.
Sanakirjan mukaan etsikko tarkoittaa luona käyntiä tai vierailua. Etsikkoaika taas on johonkin käytettävissä oleva ainoa tai otollisin aika, etsikon aika. Kristityn etsikkoaikaan kuuluu olennaisesti kahdensuuntainen etsiminen. On aikoja, jolloin voimme erityisen voimakkaasti kokea Jumalan etsivän ja kutsuvan meitä. Toisaalta on myös kristityn velvollisuus etsiä Jumalaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan. Jumalanpalvelukseen osallistuminen, rukous ja Jumalan sanan tutkiskelu ovat tässä hyviä apuvälineitä.
Olli Kortelainen_web_Varpaisjärven seurakunta_Varpaisjärvi
Olli Kortelainen
kirkkoherra
Varpaisjärven seurakunta
Teksti on julkaistu myös 6.8.2016 Iisalmen Sanomien Pietään Pyhhee -palstalla.