Jäähyväisten aika

Eräässä perhevirressä sanotaan: ”Jää lähellemme Jeesus, jää kaikkiin vaiheisiin, myös luopumiseen lähtöön, suruihin suurimpiin. Vain sinä, Herra, kannat ja meidän kasvaa annat armosi turvissa.”
Ihmisen elämä on jäähyväisten sarja. Pieni lapsi joutuu jättämään kodin turvan lähtiessään hoitopaikkaan, päiväkerhoon ja myöhemmin koulutielle.  Nuori hyvästelee tutut luokkatoverit muuttaessaan koulua tai lähtiessään opiskelemaan vieraalle paikkakunnalle. Jäähyväisiin liittyy haikeutta, jännitystä ja uuden viehätystä. Myös vanhemmat kokevat sydämessään suuria tunteita lähettäessään lapsensa tai nuorensa maailmalle. Mieleen hiipii ajatus, mitenkähän lapseni pärjää.
Jäähyväiset voivat olla tuskallisen kipeitä ja syvältä haavoittavia. Jos parisuhteessa joutuu jätetyksi, täytyy käydä syvissä vesissä ennen kuin uusi elämä alkaa rakentua. Elämän lopussa jätetään jäähyväisiä kuolinvuoteen vierellä. Jäähyväisten lopullisuus saattaa ahdistaa. Toisaalta toivo jälleennäkemisestä Taivaan kodissa antaa toivoa ja lohdutusta.
Kaikki elämänkaaren jäähyväiset ovat tärkeitä ja valmistavat johonkin uuteen, vaikka ne tekevät kipeää.
Päivän evankeliumi (Joh. 16: 5-15) on katkelma Jeesuksen jäähyväispuheesta opetuslapsilleen. Jeesus oli viettänyt kolme tiivistä vuotta heidän kanssaan. Nyt oli eron ja jäähyväisten aika. Opetuslapset olivat suruissaan. Aika Jeesuksen kanssa oli ollut heidän elämänsä merkityksellisintä aikaa. Heidän koko elämänsä oli rakentunut Jeesuksen seuraamisen varaan. Loppuisiko kaikki yhtäkkiä kesken?
Ero Jeesuksesta oli kuitenkin välttämätön. Oli aika itsenäistyä, oppia elämään kristityn elämää tässä maailmassa. Jeesus lupasi opetuslapsille oppaaksi Puolustajan, Pyhän Hengen. Jumalan Henki opasti heitä ja tuli heidän avukseen. Tämä sama Henki, Jumala itse, on myös meidän ja lastemme kanssa elämämme eri vaiheissa, myös luopumisissa ja jäähyväisissä.
Pyhä Henki auttaa meitä elämään kristittyinä tässä maailmassa. Vanha sanonta kuuluu: Elämme käsi aurassa mutta sydän taivaassa. Jumalan luoma maailma on kotimme ja lahjaksi saamamme elämä on tehtävämme. Täällä maan päällä me toteutamme Jumalan tahtoa ja toimimme Jeesuksen esikuvan mukaan. ”Sydän taivaassa” muistuttaa, että Jumalan todellisuus on läsnä elämässä. Tämän maailman arvot, vahvemman totuus ja oikeus, eivät ole Jumalan arvoja. Kaikilla ihmisillä on ihmisarvo. Ja uskon, että Jeesuksen opetuksen mukaisesti pieni ja vähäinen on Jumalan erityisen rakkauden kohde.
Seija Koivusalo_web_Iisalmen seurakunta_Iisalmi
Seija Koivusalo
sairaalapastori
Iisalmen seurakunta