Joulu on

Iso joulu on jo ovella ja suurin osa pikkujouluista pidetty. Myös kouluissa ja päiväkodeissa on vietetty erilaisia joulujuhlia.

Jälleen kerran pieni mutta aktiivinen uskonnottomien ydinjoukko nousi otsikoihin kannustettuaan vanhempia vaatimaan kouluilta uskonnottomia joulujuhlia.

Tulee mieleen takavuosien pilapiirros, jossa jouluruuhkassa kiirehtivä lahjojen ostaja katsoo harmissaan näyteikkunaan rakennettua seimiasetelmaa ja puuskahtaa: ”Pitääkö tuota uskontoa joka paikkaan sekoittaa!”

Minulla ei ole mitään uskonnottomia joulujuhlia vastaan. Ihmettelen vaan, että mikä sellaisen juhlan aihe mahtaa olla. Joulupukki ja tontut? Eikös se mene niin päin että uskonnottomat arvostelevat kirkkoa mielikuvitusolentojen esillä pitämisestä?

Suomalainen juhlaperinne on läpikotaisin kristillinen. Jopa seitsemänpäiväinen viikko ja sunnuntain viettäminen lepopäivänä ovat raamatullista perinnettä. Jos toisenlaisesta kulttuurista tuleva maahanmuuttaja kysyy, miksi vietämme juuri tällaisia juhlia, on asiaa aika vaikea selittää viittamatta kristinuskoon ja Raamattuun.

En kuitenkaan ehdota, että ellei hyväksy kristillistä juhlaperinnettä, niin älköön sitten viettäkö sunnuntaita tai joulua tai muitakaan kirkollisia juhlia. Jokainen on uskosta ja vakaumuksesta riippumatta tervetullut mukaan tähän kristilliseen viikko- ja vuosirytmiin. Se tukee arjessa jaksamista ja avaa mahdollisuuksia tarkastella ihmiselämän syvempää merkitystä.

Toivottavasti joulu tarjoaa sinullekin mahdollisuuden hiljentymiseen ja pysähtymiseen. Jouluvalmistelutkin voivat edesauttaa sitä. Kun joulusiivous on tehty, kinkku paistettu ja muut herkut valmistettu, lahjat hankittu ja kuuri koristeltu, alkaa joulun paras osa: kaikesta siitä nauttiminen.

Älä siis unohda nauttia joulusta, oletpa valmistellut sitä tai et, ja vietätpä sitä kristillisen perinteen tai jonkun muun mukaan. Parasta joulussa on se, että se on. Että se tuntuu toisenlaiselle, ja että se auttaa kokemaan elämän edes vähän aikaa eri tavalla. Siitä voi aueta jotakin uutta ja ihmeellistä. Ehkä saat elämääsi jotakin, joka tuntuu jopa siunaukselta.

Koskettavaa Joulua!

Lauri Jäntti, kirkkoherra, Lapinlahti

Kommentit

  • plokkariukki

    Kiitos kirkkoherra Laurille hyvästä joulusaarnasta! Tänä jouluna jää joulusaarna livenä kuulematta sairauden takia. Tuli noita kuunneltua työnkin puolesta neljännesvuosisata, toiset jäi mieleen toiset ei.
    t. kirkonrotta

Kommentointi on suljettu.