Juhannuksen juhlintaa

Juhannus on ollut suomalaisessa elämän menossa juhla-aikaa. 1960- ja 1970 – luvuilla juhannuksena vihittiin monia pareja avioliittoon kirkoissa. Nyt juhannuksen vihittäviä saa todella etsiä, koska lomakauden vuoksi kirkkohäitä vietetään heinä-elokuussa. Myös kirkollisen vihkimisen suosio on alentumassa. Maistraateissa voi olla suurempi vihkiruuhka juhannuksena kuin kirkoissa.
Juhannus on juhla-aikaa meille myös muista syistä. Tuhansille suomalaisille se merkitsee lomakauden alkamista ja siirtymistä työstä vapaalle. Juhannus on perheiden ja sukujen kokoontumisaikaa, jolloin vieraillaan sukulaisten ja ystävien luoma ja nautitaan Suomen suvesta. Myös tapahtumajärjestäjät ovat oivaltaneet ihmisten juhlan mielen. Monet musiikkifestivaalit ja muut tilaisuudet vetävät eri-ikäistä kansaa yhteen vastaan ottamaan keskiyön aurinkoa.
Kirkossa juhannuksen juhlitaan Johannes Kastajan syntymäpäivänä. Evankeliumissa kerrotaan Johanneksen syntymästä, nimenannosta ja isä Sakariaan puhekyvyn palautumisesta. Evankeliumin lopussa kansa pohtii, mitä Johanneksesta oikein tulee isona? Hänestä tuli vanhan testamentin viimeinen profeetta, joka valmisti tietä Jeesukselle. Johannes opasti luopumaan synnistä, kääntymään Jumalan puoleen ja pyytämään syntejä anteeksi. Jeesuksen lunastustyön ansiosta Johanneksen puheet ovat meille ajankohtaisia ja todellisia. Voimme myös anteeksiannossa saada syntimme anteeksi ja elää uskossa Jumalan johdolla.
Kristillisessä juhannuksessa ei ole paljon aineksia kovin suureen juhlimiseen, jos kirkon juhlia vertaamme muihin juhlaperinteisiin. Johannes Kastaja ei ole massatapahtumien keskushenkilö. Ehkä juhannuksen juhlimisen sisältö kertoo paljon meistä ja yhteiskunnastamme. Usko Jumalaan ei ole meille tärkein elämämme asia. Olemme valmiimpia viettämään sellaisia juhlia, joissa olemme onnellisia ja voimme toteuttaa omia toiveitamme.
Juhannusjuhlille on syynä ja sille on myös tarpeensa. Johannes Kastaja on merkki meille Jumalan armosta. Voimme tänäänkin palata Jumalan luokse ja saada rauhan sydämeen. Saamme myös samalla todellisen ilon ja toivon elämäämme. Toivottavasti oman juhannusjuhlamme perustan löydämme Johannes Kastajasta, koska tämän juhlan taustalla on Jumala itse.
Hyvää juhannusta teille kaikille!
Janne Bovellan_Iisalmen seurakunta_Iisalmi
Janne Bovellan
kirkkoherra
Iisalmen seurakunta
(Teksti on julkaistu myös 23.6.16 Iisalmen Sanomien Pietään Pyhhee -palstalla.)