Jumala on rakkaus

Kuva: Anniina Mikama / Kirkon kuvapankki

Tänä vuonna joulua saadaan juhlia yksi päivä enemmän kuin tavallisesti: tapaninpäivän osuessa lauantaille sitä seuraava sunnuntai on kolmas joulupäivä. Päivä on omistettu opetuslapsi Johannekselle, jota on sanottu rakkauden apostoliksi. Nimitykselle on kaksi syytä.

Ensinnäkin Johanneksen evankeliumissa puhutaan opetuslapsesta, joka oli Jeesukselle rakkain. Sen on ajateltu viittavan juuri Johannekseen. Viimeisellä aterialla hän oli toiseksi arvokkaimmalla paikalla, Jeesuksen vasemmalla puolella, ja siinä nojasi Jeesuksen rintaan (Joh.13:23-25).

Johannes oli ilmeisesti Jeesuksen oppilaista nuorin. On luonnollista, että veljessarjan tai oppilasryhmän nuorin jäsen on erityisen huomion, huolenpidon ja rakkauden kohteena. Asia näkyy esimerkiksi Vanhan Testamentin Joosef-kertomuksessa. Oltuaan kauan erossa veljistään Joosef liikuttuu eniten nähdessään nuorimman veljensä Benjaminin (1.Moos.43:29-30).

Perimätieto kertoo Johanneksen eläneen vanhaksi ja kuolleen luonnollisen kuoleman Efesossa noin vuonna 100. Hän ei siis joutunut kokemaan marttyyrikuolemaa useimpien muiden apostolien tavoin. Ehkä siinäkin näkyi Vapahtajan erityinen huolenpito nuorimmasta oppilaastaan.

Toiseksi ne Uuden Testamentin kirjat, joiden kirjoittajana pidetään Johannesta tai hänen oppilaitaan, puhuvat paljon rakkaudesta: ”Jumala on rakkaus. Se, joka pysyy rakkaudessa, pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä.” Sanat kuuluvat 18 jakeen pituiseen katkelmaan, jossa sana ”rakkaus” esiintyy 34 kertaa (1.Joh.4:7-5:3)

Jouluun Johannes liittyy siten, että Johanneksen evankeliumin alku on eräänlainen filosofinen jouluevankeliumi (Joh.1:1-14). Siinä puhutaan Jumalan Sanasta, joka ”tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme”.

Tämä lihaksi tullut Sana oli mukana jo maailman luomisessa. Sen Sanan voimalla kaikki on syntynyt. Siinä Sanassa on elämän ja ihmisten valo. Tämä Jumalan luova voima ja kirkkaus tuli maailmaan ihmisen muodossa silloin, kun Jeesus syntyi.

Beetlehemin seimi on ihmiskunnan postilaatikko, johon jouluyönä kolahti Jumalan rakkauskirje. ”Kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille jotka uskovat häneen.” (Joh.1:12)

Kirkkoherra Lauri Jäntti.

 

 

 

Lauri Jäntti, kirkkoherra, Lapinlahti