Jumalan kanssa piilosilla

Elämässä saattaa tulla eteen tilanteita, joissa tekisi mieli juosta piiloon, ottaa hatkat, nostaa kytkintä – lähteä pois. Lähteminen voi olla helpompaa kuin jääminen ja sopeutuminen uuteen ja pelottavaankin. Tiukassa tilanteessa on kärjistetysti kaksi vaihtoehtoa: taistele tai pakene. Toiset ovat taistelijoita, toiset mieluummin pakenevat. Ennen todellista tilannetta voi olla vaikea arvioida, kummanlainen itse on.
Tänään syttyy neljäs adventtikynttilä ja joulu sarastaa. Päivän evankeliumissa Joosef aikoo hipsiä vähin äänin takavasemmalle. Hänen kihlattunsa Maria on tullut raskaaksi Pyhästä Hengestä ja kantaa ihmeellistä lasta. Heikompiuskoinenkin epäilisi moista ja suunnittelisi poistumista kuvioista. Voisi kuvitella Joosefin ajatelleen, ettei hän tahdo olla osa tätä tarinaa.
Tapahtuu käänne: unessa enkeli vakuuttaa Joosefin, että kaikki on osa Jumalan suurta pelastussuunnitelmaa. Lapsi, jota Maria odottaa, tulee olemaan kansansa pelastus. Enkeli vakuuttaa Joosefin: tämä tarina on Jumalan suunnittelema ja kirjoittama. Tuon Marian odottaman lapsen myötä Joosef on osa suurta kertomusta, joka elää vielä parin vuosituhannen jälkeenkin.
Joulun sanoma tulee edelleen kohti. Jumalan pelastussuunnitelma kutsuu suureen tarinaan mukaan yhä uusia sukupolvia. Vuoden pimeimpään aikaan Jumala tuo valon sisimmän pimeyteen ja lähestyy ihmisiä pienuudessa. Edelleen Jumalan viesti on sama kuin Joosefille: ”Älä pelkää”. Joosef pelkäsi ottaa Marian vaimokseen ja alkaa kasvattaa jonkun toisen lasta, joten hän aikoi paeta. Me nykyajan ihmiset pelkäämme pysähtyä ja hiljentyä, joten pakenemme kiireeseen ja näin joulun aikaan valmistelujen tohinaan.
On vaarallista pysähtyä ja hiljentyä, koska silloin saattaa kuulla oman sisimmän äänen tai rukouksen hiljaisuudessa kuulla kaikuja Jumalan äänestä. Pysähtymisen ja antautumisen sijaan on helpompaa paeta ja uppoutua johonkin toissijaiseen. Ei joulussa ole tärkeää, ovatko kaikki komerot siivottu tai jouluruoat omatekemiä vai suoraan kaupan hyllyltä. Ylenpalttisen lahjavuoren metsästyksen sijaan olennaisempaa on etsiä sydämen joulurauhaa ja ottaa vastaan lahjoista arvokkain. Jumala syntyy tänäkin jouluna ja tahtoo paikan sydämessä läpi koko vuoden.
anu_backman_200x200_iisalmen_seurakunta_mo23092016

Anu Backman

vs. seurakuntapastori

Iisalmen seurakunta