Kahdeksas käsky

”Älä lausu väärä todistusta lähimmäisestäsi”, opettaa kahdeksas käsky. Kirkon virallisen opetuksen eli Katekismuksen mukaan lähimmäisen rakastamiseen kuuluu myös hänen maineensa ja kunniansa suojeleminen. Niiden menetys on raskas isku, jonka vaikutus voi tuntua koko elämän ajan.
Käsky on entistä ajankohtaisempi sosiaalisen median todellisuudessa. Siellä on helppo puhua pahaa toisesta ja riistää häneltä hänen maineensa ja kunniansa. Kristitty ei saa jättää maineensa menettänyttä yksin eikä sulkea yhteisön ulkopuolelle. Häntä on puolustettava katkaisemalla valheen siivet.
Maahanmuuttokysymykset ja samaa sukupuolta olevien parien avioliitot ovat tällä hetkellä Suomen kaksi suosituinta aihetta lausua väärä todistus lähimmäisestä. Sanoipa näistä aiheista mitä vain, joku järkyttyy aina ja aloittaa sosiaalisessa mediassa vihapuheen vyöryn. Mikä siinä on, että muukalaisuus ja seksuaalikysymykset saavat ihmisten epäluulot ja vihamielisyyden niin herkästi heräämään? Tämä taas johtaa lähimmäisen mustavalkoiseen leimaamiseen ja lokerointiin. Suvakiksi tai mokuttajaksi haukkuminen sekä huorittelu ovat näitä pikaisesti ja mielivaltaisesti ripustettuja, voimakkaasti tunteeseen vetoavia nimilappuja, joiden vahingollisuutta moni lähimmäinen kantaa. Kun ihmiselle on löydetty lokero, hänen asiaansa ei tarvitse enää kuunnella.
Albert Einsteinin lausahdus, jonka mukaan nykymaailmassa on helpompaa särkeä atomi kuin ennakkoluulo, pitää valitettavan hyvin paikkansa. Oman asian sokea ihannointi, poikkeavien näkemysten demonisointi sekä ihmisten leimaaminen oikealla ja väärällä puolella oleviin ovat somen ehtymätöntä antia tänä päivänä.
Viime pyhänä vietettiin äitienpäivää. Äidit yleensä huolehtivat lapsistaan rakkaudella, jolle ei aseteta ehtoja eikä kysytä hintaa. Tällaisella rakkaudella myös Jumala rakastaa luotujaan. Näitä rakkauden piirteitä pitäisi jokaisen kristityn elämässään heijastaa.
Olli Kortelainen_web_Varpaisjärven seurakunta_Varpaisjärvi
Olli Kortelainen
kirkkoherra
Varpaisjärven seurakunta
(Teksti on julkaistu myös 15.5.16 Iisalmen Sanomien Pietään Pyhhee -palstalla)