Kahden maan kansalaisuus

Tämän sunnuntain aiheena on taivaan kansalaisena maailmassa. Jokainen ihminen kuuluu johonkin kansaan. Suomen kansalaisina saamme elää ja rakentaa menneiden sukupolvien hyvien asioiden ja perinteiden varaan. Jokainen saa myös itse ajatella minkälaisen perinnön jättää tuleville sukupolville.
Johanneksen evankeliumissa Jeesus rukoilee opetuslasten puolesta ennen taivaaseen menemistään. Jeesus kiittää taivaan Isää siitä, että opetuslapset ovat uskollisesti seuranneet häntä ja että ovat ottaneet vastaan sanan Jumalan valtakunnasta.
Äitienpäivänä kiitetään erityisesti äitejä heidän työstään ja pyydetään heille siunausta. Äitien vastuulla on paljolti lapsille opetettavien elämäntaitojen ja rukoilemisen esillä pitäminen. Taivaan Isältä saamme pyytää rukouksen henkeä koteihimme ja sydämiimme.
Kristittynä eläminen on kuin kahden maan kansalaisena elämistä. Virren sanoilla tämä ilmaistaan: täällä täytyy taivaltaa, taivaassa on isänmaa. Vaikka päämääränä on taivas, on tämä maanpäällinenkin elämä tärkeää, onhan Jumala kaiken luonut ja tehnyt alun perin hyväksi.
Tärkeitä sanoja taivaan kansalaisuutta ajatellessa ovat sanat: Jumalan hyvä tahto, armo, anteeksiantamus ja rukous. Taivaan kansalaisina korostuu ennen kaikkea Jeesuksen ristin merkitys. Mitä Jeesuksen ristintyö merkitsee omaan elämään ja suhteessa toisiin ihmisiin.
Taivaan kansalaisuus on elävää yhteyttä Jeesukseen Kristukseen, seurakunnan päähän. Uskontunnustuksessa lausumme, että Jeesus istuu Jumalan Isän Kaikkivaltiaan oikealla puolella, mutta hän on myös Pyhän Hengen kautta keskellämme ja rukoilee jatkuvasti puolestamme.
Eläminen taivaan kansalaisena maailmassa on myös suuri haaste. Kuinka toteuttaa esimerkiksi taivaan valtakunnan tärkeintä sääntöä: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmästäsi niin kuin itseäsi. Kuinka huomioida ja auttaa lähimmäistä, kun omassakin elämässä on vaikeaa.
Meidän ei tarvitse toimia vain omien voimien varassa. Taivaan kansalaisuuden suurin lahja on armo, jonka saamme osaksemme uskon kautta Jesukseen. Taivaan kodin tiellä vaeltaessamme Jeesus pyytää ainoastaan uskollisuutta sanalleen ja lupauksilleen.

Timo Jokela
Kappalainen
Pielaveden seurakunta

Kommentit

  • Ryhänen Esko

    Minne hävisivät Savon Voiman Hallituksen miehet kun
    kysymyksiin ei vastauksia kuulu?
    nim. merkki. syrjä verkko.

Kommentointi on suljettu.