Kaikenlaisia kalajuttuja

Kalajutuissa saalit ja kertomukset saaliin väsytyksestä ovat yleensä mahtipontisempia kuin ne todellisuudessa ovat oikeasti olleet. Innokkaiden kalastajien suurimmat kalat kasvavat kertomusten aikana, eikä jossain vaiheessa enää erota, mikä osa kalajuttua on mielikuvitusta ja mikä todellisia tapahtumia. Kalajutuissa on siis hiven totuutta maustettuna mielikuvituksellisilla käänteillä, jotka viihdyttävät niin kuulijaa kuin kertojaakin.

Yksi vaikuttavimmista katsomistani elokuvista on Ang Leen ohjaama ja Yann Martelin romaaniin perustuva Piin elämä. Se on kertomus uskosta, selviytymisestä ja luottamuksesta. Elokuvassa laiva uppoaa myrskyssä ja ainut laivan eloonjäänyt ihminen Pii päätyy pelastusveneeseen bengalintiikerin kanssa. Elokuva on valtavan kaunis, satumaisen näyttävä ja lumoaa katsojansa hetkeksi uskomaan uskomattomaan. Ehkä ihminen ja bengalintiikeri voivat ystävystyä ja liittoutua, kun käynnissä on arvaamaton ja vaarallinen selviytymistaistelu pienessä pelastusveneessä avomerellä.

Tämän sunnuntain evankeliumissa Jeesus kutsuu Pietarin osaksi uskomatonta kalajuttua, kun koko yön kalastaneet väsyneet kalastajat saapuvat rantaan ilman saalista. Epäilyistään huolimatta Pietari ohjaa veneen syvään veteen ja laskee verkot, vaikka aurinko jo kuumottaa ja todennäköisyydet kalasaaliiseen ovat olemattomat. Ja kappas kummaa: Jeesuksen seurassa kalaa tulee niin paljon, että verkot repeävät, täytyy kutsua toinen vene apuun ja siltikin veneet ovat lähes upota. Joku voisi tokaista kyynisesti: Kaikenlaisia kalajuttuja!

Uskon silmin tarkasteltuna kertomus kutsuu ihmettelemään, millaisille vesille ja millaisten kalajuttujen äärelle Jumala kutsuu minua tänään. Jeesuksen seurassa elämä yllättää ja kalajutuista tuleekin elämää mullistavia juttuja, joissa todellisuus on ajoittain mielikuvitustakin värikkäämpää.

Anu Backman
vt. pastori
Iisalmen seurakunta

Seuraa Anua
YouTubessa
Instagramissa @unaback