Kärsivällisyys on lähimmäisyyttä

Minusta on tullut jollain tavoin kärsimättömämpi kuin aiemmin. Siinä on alue, jossa on petrattavaa. Mutta huomaan tietyn kiireen tulleen suomalaisten sieluihin – jotenkin tuntuu olevan paljon puuhaa, ettei pysty keskittymään yhteen asiaan kunnolla. Vai johtuuko kiireen tuntu sittenkin vähentyneestä kyvystä keskittyä? Ainakin sosiaalinen media ja sen tietotulva ovat vähentäneet keskittymiskykyä, kun yhden kuvan katseluun käytetään vain vähän aikaa.

Apostoli Paavali luettelee galatalaiskirjeessä Pyhän Hengen aikaansaamia hyviä hedelmiä, hyviä inhimillisiä hyveitä: ”Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä.” Pitkälti nämä koskettavat sitä, miten kanssaihmisiä on hyvä kohdata. Se on kokonaan rakkauden kaksoiskäskyn ja kultaisen säännön (Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.) toteuttamista. Onneksi näitä Hengen hyveitä voi harjoitella.

Kärsivällisyys kiireiselle nykyihmisille voi olla osaltaan haastavampi. Ymmärsin vastikään omakohtaisesti kärsivällisyyden palvelevan lähimmäisen parasta. Sain äsken uudet silmälasit, mutta niiden säädöt eivät olleet tilauksen mukaisia. Asioin liikkeessä uudelleen ja optikon uuden tarkastuksen myötä lasit säädettiin kohdalleen. Kun silmälasini olivat kunnossa, optikko kiitti palautteestani.

Olin ainoastaan asioinut liikkeessä ystävällisyydelle ja kärsivällisesti. Minua palveltiin auttavalla otteella. Kohtasimme toisemme ihmisinä ja toimin sillä tavoin, etten ryhtynyt vaatimaan reklamaatiota heti kovaan ääneen, vaan sovittiin uusi vierailuaika. He huomasivat inhimillisen virheen ja ottivat siitä opikseen. Palautteeni palvelee tulevia asiakkaita, kun henkilökunta osaa kiinnittää tarkemmin huomiota mahdolliseen samaan ongelmaan. ”Kärsin” hetken, mutta monet muut ihmiset hyötyvät siitä tulevaisuudessa.

Kärsivällisyys on toisen ihmisen huomioimista ja kunnioittamista. Kaupan kassalla jono voi liikkua hitaasti. Edessä oleva ikäihminen etsii rahan hitaammin kuin nuorempi työikäinen. Karvasalmen ja Mäkikylän välillä oleva tietyömaan ajonopeus on 50 km/h. Tuolla nopeudella annetaan työmaan työntekijöille turvalliset työolot eikä vaaranneta heidän turvallisuuttaan. Toisaalta keskeneräisellä työmaalla voi olla vaaranpaikkoja. Nopeuden nostaminen voi vaarantaa jonkun, ja myös oman, liikenneturvallisuuden ja terveyden. Kärsivällisyydellä sen sijaan osoitetaan arvostusta kanssaihmisiä kohtaan. Aikaa lopulta on yleensä ihan riittävästi.

Kärsivällisyyttä kannattaa harjoittaa, koska jos ei muuta saa, niin hyvän omantunnon. Se on aina kallisarvoinen aarre.

Lapinlahden seurakunnan seurakuntapastori Ville Hassinen

 

 

 

 

 

 

Ville Hassinen
Seurakuntapastori
Lapinlahden seurakunta