Kasteen lahja

Loppiaisajan yhtenä keskeisenä aiheena on Jeesuksen kaste. Matteuksen evankeliumissa tuosta tapahtumasta kerrotaan seuraavasti:

Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: ”Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!” Mutta Jeesus vastasi hänelle: ”Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon.” Silloin Johannes suostui hänen pyyntöönsä.  

Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen. Ja taivaista kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.” (Matt. 3: 13–17)

Johannes Kastaja tunnetaan Jeesuksen edelläkävijänä, joka julisti Jumalan valtakuntaa ja sitä, kuinka hänen jälkeensä tulee vielä joku häntä suurempi. Johanneksen kasteella oli oma merkityksensä, se oli parannuksen kaste. Johannes saarnasi parannusta ja julisti Jumalan valtakuntaa, joka oli lähellä ja oli tulossa Jeesuksessa maailmaan. Tullessaan Johanneksen luokse kastettaviksi juutalaiset tunnustivat julkisesti syntinsä ja saivat ne kasteessa anteeksi. Johanneksen kasteella ei ollut kuitenkaan pelastavaa merkitystä, se oli vain välivaihe ennen suurempaa, Jeesuksen asettamaa kastetta. Siksi Johannes esteli, kun Jeesus tuli pyytämään häneltä kastetta.  Miksi Jeesus, joka oli synnitön, tuli Johanneksen kasteelle?

Jeesus tuli Johanneksen luokse, jotta Jumalan tahto tapahtuisi – jotta ennustukset toteutuisivat. Jeesus otti omikseen koko maailman synnit. Kun muut tulivat kastettaviksi omien syntiensä vuoksi, tuli Jeesus koko maailman syntien vuoksi. Jeesus ei mennyt kasteelle itseään varten, vaan meitä varten.

Kun Jeesus kastettiin, tuli vedestä – ei ainoastaan anteeksiannon – vaan myös pelastuksen väline. Jeesus pyhitti kasteen veden oman läsnäolonsa ja Pyhän Hengen työn paikaksi ja välineeksi. Meille lahjoitetaan kasteessa syntien anteeksianto, usko ja pelastus.

Kasteen kirkas vesi on
niin kuin lähde pohjaton,
siinä virtaa siunaten
armo Herran Jeesuksen. 

Kastemaljan äärellä,
Isä, kutsut nimeltä
lapseksesi jokaisen,
seuraajaksi Jeesuksen.            

Joka aamu uudestaan
omaksesi kokonaan
kutsut uuteen elämään
tahtoasi täyttämään. 

Kuolemallaan Herramme
pois on pessyt syntimme.
Kasteessamme puetaan
meidät armoon avaraan.     

Anna-Maija Raittila 1979.(Virsi 219: 1-4).

Risto Huotari, vt. kirkkoherra, Iisalmen seurakunta