Kasteen lahja

Lasimaalaus, jossa Johannes Kastaja kastaa Jeesuksen.

Jeesus käveli Johanneksen luo ja halusi kasteen. Johannes kastoi Jeesuksen upottamalla hänet veteen. Johannes oli kastanut paljon ihmisiä samalla tavalla. Hän julisti parannuksen tekoa ja kasteen merkitystä syntien anteeksiantamisen, poispesemisen, merkkinä. Kasteessa Jeesus liittyi Johanneksen julistaman Messiaan joukkoon, joka Hän itse oli.

Kun Jeesus oli kastettu, Taivas todisti Hänen jumaluuttaan.

Evankeliumissa sanotaan (Luuk.3:21-22): ”Paljon kansaa oli kastettu. Kun myös Jeesus oli kastettu, niin taivas aukeni hänen rukoillessaan ja Pyhä Henki laskeutui hänen ylleen näkyvässä muodossa, kyyhkysen kaltaisena. Ja taivaasta kuului ääni: ”Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt.”

Paikalla oliolle tuskin jäi epäselväksi, kuka heidän keskellään oli. Jumala todisti itse Sanallaan ja Hengellään Poikansa. Kasteessa Jumala on läsnä kolmiyhteisenä; Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä.

Kastettavalla on yllään valkoinen kastepuku, se symboloi puhtautta ja viattomuutta. Jumala näkee meidät sellaisina; luominaan, puhtaina ja viattomina. Jumala katsoo meitä rakastavin silmin, Jeesuksen kautta. Hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan sovittamaan synnin ja avaamaan ihmisen tien taivaaseen (Joh.3:16). Kaste tekee meidät osalliseksi Jeesuksesta Kristuksesta. Voimme hyvin kuulla Jordanilla lausutut sanat meille tarkoitettuina: ”Sinä olet minun rakas poikani – tyttäreni, sinuun minä olen mieltynyt.”

Kastekäskyssä Jeesus kehottaa kastamaan ja opettamaan, sekä lupaa olla aina läsnä (Matt.28:18-20). Kaste pesee meidät puhtaaksi synnistä, ei vain kaste hetkellä vaan joka ikinen päivä. Kaste on elinikäinen kutsu Kristuksen seuraajaksi, Hänen kuulijakseen ja Hänen kanssa kulkijaksi. Kristuksen seuraajalle kaste antaa jokapäiväisen tehtävän. Tehtävä on oppia noudattamaan kaikkea mitä Jeesus käski noudattaa.

Onneksi me emme toimi omassa varassamme, vaan Jumalan voimassa opetellessamme elämään kastettuina. Jumalan varaan heittäytymisessä voimme ottaa esimerkkiä itse Kristuksesta. Kasteellaan Jeesus rukoili ja silloin Henki tuli Hänen luokseen. Kastettuna elämiseen kuuluu elämä rukouksessa – huokauksissa Jumalan puoleen.

Marjukka Borgman, seurakuntapastori, Sonkajärven seurakunta