Kasteen lahja

Kirkkovuodessa vietämme nyt joulujaksoa, joka kestää ensimmäisestä adventista kolmanteen sunnuntaihin loppiaisesta. Tänään vietettävän sunnuntain aiheena on kasteen lahja.
Voisimme vielä miettiä jouluun, loppiaiseen ja tämänkin sunnuntain aiheeseen liittyvää asiaa lahjan antamista ja saamista. Jouluna annamme lahjoja toisillemme, koska Jumala on antanut maailman kalleimman lahjan Poikansa Jeesuksen syntyä auttajaksemme ja pelastajaksemme.
Kun köyhät paimenet menivät tervehtimään Jeesusta, ei kerrota, että heillä olisi ollut kallisarvoisia lahjoja annettavaksi. Sitä vastoin itämaan tietäjien, kerrotaan antaneen Jeesukselle kallisarvoisia lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.
Saatan ajatella mitä kallisarvoista voisin itse antaa Jeesukselle. Uskomme mukaan onkin toisinpäin, kun haluan turvautua Jeesukseen hän antaa minulle maailman kallisarvoisimman lahjan nimittäin syntien anteeksiantamuksen ja pelastuksen.
Monesti on niin että useat elämän suuret asiat saadaan lahjaksi. Jo itse elämä ja syntymä ovat Jumalan antamaa lahjaa. Lahjaa on terveys, siihenkin voimme vaikuttaa vain vähän. Lahjaa on rakkaus, aitoa rakkautta ei voi ostaa eikä hankkia. Lahjaa on ilo, se syntyy usein yllättäen ja usein ne pienet asiat ja muistamiset tuottavat suurinta iloa.
Suurimmat elämän lahjoista ovat Jumalan meille antamia. Kasteen lahjaa meidän tulisi miettiä joka päivä ja elää todeksi mitä olemme siinä saaneet. Kasteen lahja on niin suuri, että emme pysty sitä aina ymmärtämäänkään. Kasteen merkityksessä on koko ihmisen elämän ajaksi oppimista ja harjoittamista.
Vanhemmat tekevät lapsilleen mittaamattoman kallisarvoisen teon, kun tuovat heidät kastettavaksi. Vanhemmat, isovanhemmat, kummit, jokainen meistä voimme miettiä, kuinka elämme todeksi lapsillemme kasteen lahjaa. 
Elämme kasteen lahjaa todeksi lapsillemme iltarukouksen opettelun kautta, kun viemme heitä kirkkoon ja seurakunnan toimintaan, kerromme Jumalasta ja Jeesuksesta ja luottamuksesta Jumalan lupauksiin, kun katsomme mikä on oikeaa ja väärää ja sitä, kuinka toisia ihmisiä on autettava.
Ihminen joka on kokenut mitä merkitsee olla hyvien lahjojen saaja, osaa myös ymmärtää, että ihmisen tehtävä on jakaa eteenpäin niitä lahjoja, joita on itse saanut. Toisessa Korinttilaiskirjeessä sanotaan: Jumalalla on teille annettavana runsaasti lahjoja, niin että teillä on kaikkea mitä tarvitsette ja voitte tehdä runsaasti hyvää.

Kappalainen
Timo Jokela
Pielaveden seurakunta