Kiitollisuudella juhannukseen

Aurinko paistaa pilven takaa.

Käymme juhannuksen viettoon uuvuttavan koronakevään- ja kesän jälkeen. Kovia on koettu, vahinkoja on tullut ja monet ovat menettäneet paljon. Jaksaminen on ollut lujilla.

Silti kannattaa myös miettiä, mitä hyvää korona-ajassa on ollut?

Ainakin ympäristö kiittää: matkustaminen ja liikkuminen on vähentynyt dramaattisesti ja sen myötä ilmakehän pilaantuminen.

Vaikka muutos jäänee väliaikaiseksi, olemme ehkä oppineet keinoja myös pysyvään liikkumisen vähentämiseen. Monet ovat huomanneet, että etätyö ja etäkokoukset toimivat usein yhtä hyvin ja joskus jopa paremmin kuin perinteinen tapa työskennellä. Aikaakin säästyy.

Matkailun osalta voimme nyt perehtyä entistä tarkemmin siihen, mitä omalla kotiseudullamme on tarjottavana. Nyt voimme mennä kotimaassamme sinne, missä emme ole vielä käyneet.

Olemme myös saaneet olla enemmän kotona, ja sen myötä toivottavasti iloita niistä asioista, joita meillä siellä on. Kesän tullen puutarhojen myymälät ovat pikavauhtia tyhjentyneet taimista, kun olemme panostaneet oman kotipihamme hoitamiseen.

Vanha kiinalainen viisaus sanoo, ettei mikään ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito – eikä sekään ole kovin tärkeää. Omassa yksinkertaisessakin puutarhassa voi kokea tyyneyttä ja kiireettömyyttä. Elämän arvot asettuvat oikeampaan järjestykseen.

Ehkä olemme saaneet viettää myös enemmän aikaa niiden kanssa, jotka ovat meille kaikkein läheisimpiä – paitsi heidän, jotka ovat joutuneet olemaan erityksessä joko kotonaan tai laitoshoidossa. Toivottavasti pakollisessa yksinäisyydessäkin on syntynyt oivalluksia, joita ilman olisi muutoin jäänyt.

Kun nyt käymme viettämään keskikesän juhlaa, teemme sen hieman erilaisella mielellä kuin ennen. Ehkä osaamme olla kiitollisempia. Ehkä näemme paremmin kaiken sen arvokkaan, jota ympärillämme on. Ehkä osaamme myös kiittää siitä kaiken hyvän antajaa, taivaallista Isäämme.

Juhannuspäivän epistolassa Hänestä sanotaan: ”Hän on tehnyt teille hyvää, hän on antanut vettä taivaalta ja sadon ajallaan, hän on ravinnut teidät ja täyttänyt teidät ilolla.” (Apt.14:17)

Siunattua Juhannusta!

 

 

 

 

 

Lauri Jäntti, kirkkoherra, Lapinlahti