Kirkastusvuorella

Nyt keskikesällä eri puolilla Suomea on eri herätysliikkeiden kesätapahtumia. Myös omassa seurakunnassa on paljon kesäaikaan liittyviä tapahtumia. Jumalanpalveluksissa luonto ja luomakunta ovat esillä, kokoonnutaan luontokirkkoihin ja kesäseuroihin. Yhteen kokoontumalla ja Jumalan sanan äärellä saamme vahvistusta uskoon liittyviin asioihin ja voimia elämään.
Huomenna vietämme kirkkovuodessa kirkastussunnuntaita. Evankeliumi kertoo kuinka Jeesuksen taivaallinen kirkkaus paljastui vuorella avoimesti opetuslasten silmille – Pietarille, Jaakobille ja Johannekselle. Jeesuksen kasvot loistivat kuin aurinko ja hänen vaatteensa sädehtivät kirkkaan valkoisina.
Ihmeenomaisesti myös Mooses ja Elia ilmestyivät paikalle ja keskustelivat Jeesuksen kanssa. Pietarin mielestä tähän hyvään hetkeen pitäisi jäädä pitemmäksikin aikaa ja hän ehdotti kolmen majan rakentamista.
Majojen tekemisellä Pietari halusi tavallaan vangita Jumalan läsnäolon ja jäädä siihen hetkeen ikuisesti. Jumalan valtakuntaa ei voinut kuitenkaan vangita kirkastusvuorelle. Opetuslasten täytyi lähteä Jeesuksen kanssa alas vuorelta keskelle tavallista arkista elämää.
Myös meillä voi olla uskonelämässämme hetkiä jolloin näemme kaiken kirkkaammin. Tuntuu että Jumala on erityisen lähellä. Jokaiselle luonnossa liikkujalle on varmasti jäänyt mieleen jokin erityisen kaunis paikka tai näköala jonka kauneuden edessä on tuntenut mykistyvänsä. Tuntuu pyhän läsnäoloa ja luonto puhuu Jumalan suuruudesta.
Jumalan sana voi koskettaa erityisesti jossakin yhteisessä tapahtumassa tai oman elämän varrella, niin ilon keskellä kuin vastoinkäymistenkin kohdatessa. Nämä hetket eivät kuitenkaan kestä ikuisuuksia, mutta niillä voi olla myös ratkaiseva vaikutus haluun turvata Jumalaan, elämän suuntaan ja jaksamiseen.
Jumalan läsnäolon ja pyhyyden tunto ja etsiminen ei rajoitu vain erityistilanteisiin. Jumala etsii ihmistä koko ajan. Raamatun sanan ja sakramenttien kautta Jumala tulee yhä uudestaan luoksemme.
Jeesuksen ristintyössä ja ylösnousemuksessa on turvamme ja toivomme – tapahtuipahan elämässämme mitä tahansa. Pyhä Henki haluaa meitä myös muistuttaa siitä Jumalan kirkkaudesta josta olemme osalliset ja jonka mukaan elämme ja vaellamme. Jumala haluaa antaa siunauksensa elämäsi kaikkiin hetkiin – niin juhlaan kuin arkeenkin. Jumala on uskollinen lupauksilleen.
Timo Jokela_web_Pielavedenseurakunta_Pielavesi
Timo Jokela
kappalainen
Pielaveden seurakunta
Teksti on julkaistu myös 9.7.16 Iisalmen Sanomien Pietään Pyhhee -palstalla.