Kirkon tunnusmerkit ovat Sana ja sakramentit joulunakin

Tämä adventtiaika ei tunnu minullekaan kovin jouluisena, mutta adventti merkitsee Herramme tulemisen odotusta. Juhlaa on odotettava ja siihen on valmistauduttava. Neljä adventtisunnuntaita kertovat eri tavoin Kristuksen tulemisesta. Ensimmäinen adventtisunnuntai muistuttaa, että joulu on Vapahtajamme syntymäjuhla. Jeesus on Vapahtajamme siksi, että hän kantoi syntimme ristille, hän kärsi ja kuoli siis meidän kaikkien syntiemme tähden. Mutta pian koitti ylösnousemuksen aamu. Pian Jeesus ilmestyi lukittujen ovien sisäpuolelle ja julisti rauhaansa syntisille, niille, jotka pettivät ja jättivät hänet.

Toinen adventtisunnuntai palautti meidät kirkkovuoden viimeisen sunnuntain tunnelmiin. Kerran tämä maailma kohtaa loppunsa, mutta silloin Kristus tulee takaisin. Keskellemme palaa hän, joka sanoi olevansa tie, totuus ja elämä.

Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Sanan ja sakramenttien tärkeydestä, sillä niissä Kristus itse on läsnä Pyhän Hengen voimassa. Tämä päivä nostaa esille Herramme edelläkävijän ja kastajan Johanneksen, joka kutsuu meitäkin mielenmuutokseen, parannukseen. Jumalan sanotaan rakastavan iloista antajaa. Tämä voisi liittyä Jeesuksen sanoihin vuorisaarnassa (Matteus 5): ”Jos siis olet viemässä uhrilahjaasi alttarille ja siinä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi alttarin eteen ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa. Mene sitten vasta antamaan lahjasi.” Varmasti asia on niin, että iloinen mieli tulee sovinnosta, jota meidän kaikkien pitäisi tavoitella.

Neljäs adventtisunnuntai johtaa meidät Neitsyt Marian vierelle. Emme voi käsittää Marian kipua, kun hän joutui katsomaan Golgatan ristiä kohti jo ennen Jeesuksen syntymää. Maria ei voinut käsittää Jumalan tahtoa, mutta silti hän suostui siihen. Kuinka voisimme kyllin kiittää kaikkia, jotka ovat elämässään suostuneet Jumalan tahtoon ja ovat halunneet sitä seurata. Maria on eittämätön esikuvamme.

Joulun odotusaika on kiireistä arkea, mutta ainakin sunnuntaisin saamme kuulla sanomaa kaikkien Vapahtajan tulemisesta. Sanoma ensimmäisestä joulusta on lohdullinen, sillä se tuli, vaikka ei sitä ehditty laittaakaan. Ensimmäinen joulu tuli vaikka taivaalta ei lunta tullutkaan. Taivas tosin oli enkelten ylistysten kirkastama. Adventin neljä sunnuntaita viittaavat paljon pitempään ensimmäisen joulun odotukseen. Meidän odotusaikamme on siihen verrattuna lyhyt.

Hyvää joulun odotusta!

 


Arto Penttinen
Pielaveden seurakunnan kirkkoherra
Iisalmen rovastikunnan lääninrovasti