Kiveen hakatut

Hautausmaat ovat tärkeä osa jokaisen maan sekä kansan kulttuuria ja historiaa. Muinaisessa Egyptissä faaraot haudattiin pyramideihin, kun taas kelttiläiset vainajat haudattiin heille tärkeiden tavaroiden kanssa neliskulmaisiin hautakiviröykkiöihin. Sen lisäksi, että haudat kertovat meille menneiden aikojen tapahtumista, on niillä myös merkittävä rooli ihmisille henkisellä tasolla.

Omaiset ovat kerääntyneet kautta aikojen vainajan haudalle muistelemaan menneitä ja tällä tavoin myös kunnioittamaan ja vaalimaan vainajan muistoa. Monille hautausmaa on paikka, jossa jaetaan niin ilot kuin surutkin ja luodaan uusia muistoja. Perheen kanssa haudalla käyminen on myös hyvä tilaisuus kerrata oman suvun historiaa ja kuulla uusia tarinoita niin vainajasta kuin oman sukunsa vaiheista. Haudoilla vieraileminen voikin siis olla tietyllä tapaa samaan aikaan sekä terapeuttinen että sosiaalinen tapahtuma.

Toisaalta hautausmaat eivät ole ainoastaan läheisten muistelua varten, vaan siellä on myös mahdollisuus palauttaa muistiin yhteiskunnallisesti merkittäviä tapahtumia. Esimerkiksi hautausmaiden sankarihaudat muistuttavat meitä siitä ettei Suomen itsenäisyys ole millään tavalla itsestäänselvyys, vaan sen vuoksi kuoli tuhansia suomalaisia. Yhä edelleenkin monissa lukioissa on tapana viedä ruusu sankarihaudalle ylioppilaspäivänä sodassa kaatuneiden muistoksi, minkä tarkoituksena on osoittaa kunnioitusta ja kiitollisuutta Suomen puolesta taistelleille.

Kun aloitin kirkko-oppaana kesäkuussa Kustaa Aadolfin kirkolla, en olisi uskonut, kuinka paljon uusia asioita historiasta ja kulttuurista voi oppia lyhyessäkin ajassa. Pian kuitenkin huomasin, kuinka jokaiselle löytyy jotakin kiinnostavaa, kunhan vain jaksaa olla tarkkaavainen. Tällaiselle urheiluhullulle oli suuri hetki saada tietää, että Kustaa Aadolfin kirkon hautausmaalle on haudattu olympiavoittaja ja maailmanmestari Klaes Karppinen. Aluksi shokki oli niin suuri, että minun täytyi soittaa kummisedälleni ja varmistaa tämä tieto todeksi ennen kuin pystyin täysin prosessoimaan tämän penkkiurheilijan unelmien täyttymyksen.

Monet hautausmaat on perustettu upeille paikoille, esimerkiksi Kustaa Aadolfin kirkon hautausmaa on veden äärellä. Luulen, että upealla paikalla onkin aina ollut tarkoitus kunnioittaa vainajia, ja palauttaa heidät takaisin luontoon. Toisaalta kaunis luonto tarjoaa myös omaisille loistavan paikan rauhoittua ja irrottautua arjesta. Nykymaailma kun pyörii vahvasti digiajan nytkeessä.

Tekstini laatu saattoi kärsiä Kroatian jalkapallomaajoukkueen aiheuttamasta hurmoksesta. Pahoitteluni siitä.

Kustaa Aadolfin kirkon Tiekirkko-opas
Heta Qvintus

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Totta, hyvää työtä.
    hautausmaat ovat Suomen kauneimpia puistoja, Alueilla on mukava vaellella kun aikaa sattuu olemaan – kiitos seurakunnille puistotyöstä! Kaunis kuva.

    Kiveen hakattu -on hyvä otsikko. Lueskelen parhaillaan seemiläisistä kielistä ja -kansoista kirjoitettua teosta. Siinäkin keskeisimmät löydöt kansojen kielestä ja kulttuurista perustuvat juuri kiviin hakattuihin teksteihin, savitaulukirjeisiin ja vastaaviin. Mitäpä meistä jää digiajalta muinaismuistoiksi, jää nähtäväksi?

Kommentointi on suljettu.