Kohtaaminen kirkastusvuorella

Kertomus Kristuksen kirkastumisesta kertoo kohtaamisen tärkeydestä, kirkastusvuorella eri aikakaudet ja sukupolvet kohtasivat. Tärkeät Vanhan testamentin hahmot Mooses ja Elia ilmestyivät ihmeenomaisesti paikalle ja keskustelivat Jeesuksen kanssa.

Mooses ja Elia edustavat Vanhan testamentin Jumalan lakia ja profeettoja. Heidän piti nyt kuitenkin väistyä Vanhan testamentin lain ja ennustusten täyttyessä Jeesuksessa. Jeesus tuli täyttämään Jumalan lain, ei kumoamaan sitä. Sitä että Jeesuksessa on koittanut uusi Jumalan aikakausi, kuvaa myös se, kuinka Mooses ja Elia katoavat paikalta yhtä ihmeenomaisesti kuin sinne ilmestyivätkin. Paikalle jäivät vain Jeesus ja opetuslapset.

Vanha uskon perinne oli esillä, mutta myös uusi näkemys asiaan, mietittävänä oli kuinka vanha ja uusi eroavat toisistaan ja mitä yhteistä niillä on. On tärkeää tuntea niin oman elämän juuret kuin uskonkin historia ja lähtökohdat, että osaisi katsoa oikein nykyiseen hetkeen ja tulevaankin.

Tuo eri aikakausien, sukupolvien ja Jumalan kohtaaminen kirkastusvuorella muistuttaa myös siitä, mikä valtava voima kätkeytyy jokaiseen ihmistenkin välillä tapahtuvaan kohtaamiseen.

Kirkastusvuorella Jeesuksen taivaallinen kirkkaus paljastui avoimesti opetuslasten silmille – Pietarille, Johannekselle ja Jaakobille. Jeesuksen kasvot muuttuivat ja hänen vaatteensa sädehtivät kirkkaan valkoisina. Pilvestä kuului Jumalan ääni: ”Tämä on minun Poikani, minun valittuni, kuulkaa häntä!” Tätä Jumalan sanaa noudattaen meidänkin on uskonasioissa kyseltävä ensi sijassa aina Jeesuksen sanoja ja opetuksia elämän ohjeeksi.

Elämässä voi olla erityisiä hetkiä jolloin tuntee Jumalan ja Pyhän läsnäoloa, kuten opetuslapset saivat kokea kirkastusvuorella. Saamme ajatella kuitenkin myös sitä, kuinka Jumala on näyttäytynyt ja osallistunut kaikkeen mitä ihmisen elämään kuuluu, poikansa Jeesuksen kautta. Jumalan kohtaamisen paikkoja voivat olla melkein mikä tahansa tilanne: keskustelu ystävän kanssa, radio-ohjelma, konsertti, rukous-hetki, messu, rauhallinen kävelyhetki, kaunis luontomaisema.155

Emme ehkä juuri myöskään ymmärrä määrätyllä hetkellä tapahtuman merkitystä tai tunne Jumalan läsnäoloa. Kuitenkin myöhemmin voimme huomata, kuinka Jumala on ollut johdattamassa. Myös juuri pienet hetket ja kohtaamiset voivatkin olla niitä tärkeimpiä, eivät suuret ja näyttävät kirkastusvuoren kaltaiset tapahtumat. Jumala haluaa antaa siunauksensa sinunkin kesäsuunnitelmiin, kaikkiin elämän hetkiin.

Kappalainen Timo Jokela, Pielaveden seurakunta.