Koko maailmalle parempaa uutta vuotta!

Auringon nousu talvella.

Isä meidän -rukous eli Herran rukous on kaikkia kristittyjä yhdistävä rukous, vaikka siitä tunnetaan kaksi toisistaan hiukan poikkeavaa sanamuotoa, jotka ovat käytössä kristikunnassa. Kummankin sanamuodon tausta löytyy Raamatusta. Tuskinpa siis tarvitsee mitellä siitä, kuka rukoilee oikein tai parhaiten. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Jeesus on opettanut meille tämän rukouksen. Siinä ei siis ole mitään mitä pitäisi vähätellä. Tarvitseeko meidän muuta rukoillakaan, jos rukoilemme Herran rukouksen hengessä ja totuudessa. Rukous ei ole mitään suorittamista Jumalan ja ihmisten edessä. Se on hyvä muistaa suorituskeskeisessä arjessamme. Rukous on pikemmin hengittämistä. Se on siis elonmerkki Jumalan edessä. Ja voi kuinka näistä elonmerkistä taivaassa iloitaankaan.

Jeesus on joulun ja uudenvuoden päähenkilö. Tätä asiaa korostaa oma kalenterimme. Tiesitkö, että kalenterivuodessa on kaksi nimipäivätöntä päivää: joulupäivä (25.12.) ja uudenvuodenpäivä. Läntisen kristillisen perinteen mukaan näinä päivinä ei Jeesuksen nimen rinnalle aseteta muita nimiä. Kristillinen uudenvuodenpäivä on Jeesuksen nimen saamisen päivä. Jeesus syntyi juutalaisille vanhemmille, jotka lapsen ollessa kahdeksan päivän ikäinen toivat hänet temppeliin nimenantoa varten.

Eräässä Isä meidän -rukouksesta syntyneessä laulussa sanotaan näin: ”Jos kaiken keskus on ihmisen nimi, tuhoamme elämämme.” Nykyinen maailmantilanne aivan alleviivaa tätä. Tuttu joululaulu puhuu samasta: ”Me kylmin käymme sydämin, Laps’ sivuun vain jos jää.”

Kaikkina muina päivinä kuin joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä saamme muistaa näitä virren 469 sanoja, kukin vuorollamme: ”On minut kerran nimeltäni kastettu nimeen Jeesuksen. Näin nimipäivä muistuttaa: saan yhä Herraan uskaltaa.” Näinä kummallisina ja huolen täyttäminä aikoina olisi hyvä uskaltaa Herraan ja rukoilla vaikkapa Herran rukous. Ja tänään uuden vuoden alkaessa se olisi kunniaksi Jeesukselle.

Arto Penttinen.

 

 

 

 

 

Arto Penttinen
Nilakan seurakunnan kirkkoherra, Iisalmen rovastikunnan lääninrovasti