Kolme yötä jouluun

Tähän aikaan seurakuntien joulukiireet ovat käännekohdassa. Suurin osa jouluun liittyvistä tilaisuuksista ja tapahtumista on jo takanapäin. Ne kaikkein tärkeimmät ovat vielä jäljellä. Varsinainen joulu on vielä edessä, kolmen yön päässä.

Olin viisitoista vuotta sitten vähän aikaa Australian suomalaisten pappina. Silloin siellä mietittiin samanlaisia asioita kuin täällä nyt: miten seurakuntien toiminta turvataan kun väki vanhenee ja vähenee?

Järjestin keskustelutilaisuuden asiasta. Kysyin, mikä on se asia, josta Brisbanen suomalaisessa seurakunnassa luovutaan viimeiseksi. Vastaus oli yksimielinen: joulukirkko!

Luulen, että tuohon kysymykseen vastattaisiin samalla tavalla myös täällä Suomessa. Joulukirkko on luovuttamattoman tärkeä osa monen perheen joulunviettoa.

Kaikkien suosituin joulunpyhien tilaisuus ei kuitenkaan ole varsinainen joulukirkko, vaan jouluaaton jumalanpalvelus tai hartaus. Se on ajat sitten ohittanut suosiossa sen varsinaisen joulukirkon eli jouluaamun jumalanpalveluksen.

Suomessa on muodostunut poikkeuksellinen tapa viettää monia juhlia jo niiden aattona. Esimerkiksi siellä Australiassa jouluaatto oli tavallinen arki- ja työpäivä, jolloin ei tapahtunut mitään erityistä. Paitsi tietysti suomalaisperheissä. Yleisesti joulua juhlittiin vasta varsinaisena joulupäivänä, 25.12.

Varsinainen joulukirkko on monessa seurakunnassa siirretty varhaisesta aamusta lähemmäs normaalia kirkkoaikaa, jotta ylösnousu kirkkomatkalle ei olisi liian työlästä.

Jotkut kuitenkin kaipaavat kello seitsemältä aamulla alkavaa tunnelmallista joulukirkkoa. Myönnän kuuluvani siihen joukkoon itsekin, vaikka omassakin seurakunnassani alkamisaikaa on siirretty myöhäisemmäksi sitä mukaa kuin paikalla oleva seurakunta on pienentynyt.

ihmeellisimmän joulun tunnelman voi tavoittaa nousemalla jouluaamuna muita aamuja aikaisemmin ja matkaamalla pimeän halki kynttilöiden valaisemaan kirkkoon. Vähän unenpöpperöisenä kuunneltu jouluevankeliumi johdattaa kuulijan parhaiten seimen äärelle valvomisesta väsyneiden vanhempien ja paimenten rinnalle.

Kello seitsemältä alkavaan joulukirkkoon voi osallistua ainakin Iisalmessa. Onpa siellä tarjolla myös jouluyön jumalanpalvelus.

Tulitpa kirkkoon aattona, jouluyönä, jouluaamuna tai joulupäivänä, saat joka tapauksessa kuulla saman ilosanoman: Teille on syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra!

Jouluiloa ja Jumalan rauhaa!

Lauri Jäntti, kirkkoherra, Lapinlahti