Lähi-idän kristityt

Jerusalemissa, Ammanissa ja Palestiinan itsehallintoalueilla Länsirannalla toimii Lähi-idän ainoa luterilainen kirkko, Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko. Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli järjesti helmikuussa lääninrovasteille ja tuomiokapitulin johtaville viranhaltijoille opintomatkan, jonka aikana tutustuimme tähän hiippakuntamme yhteistyökirkkoon ja neuvottelimme yhteistyön syventämisestä tulevaisuudessa.
Jordanian ja Pyhän Maan ev.lut. kirkkoon kuuluu 6 seurakuntaa ja n. 2000 jäsentä. Kirkkoa johtaa piispa Munib Younan, joka on opiskellut myös Suomessa ja puhuu suomea. Hän toimii myös Luterilaisen maailmanliiton presidenttinä ja on yksi koko Lähi-idän vaikutusvaltaisimpia kirkon johtajia. Hän on luonut avointa vuoropuhelua niin kirkkokuntien välille kuin myös kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden välille. Hänen työnsä rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta on saanut tunnustusta eri puolilta maailmaa.
Luterilaisella kirkolla on Länsirannalla neljä koulua, joissa voi opiskella varhaiskasvatuksesta aina ylioppilastutkintoon asti. Luterilaiset koulut ovat tasokkaita ja arvostettuja. Niiden oppilaiksi hakeutuvat sekä kristityt että muslimit. Yksi koulujen menestystekijä on rauhankasvatus, jolla pyritään suitsimaan vastakkainasettelua ja väkivaltaa. Koulut haluavat toiminnallaan edistää sovintoa ja yhteisöllisyyttä alueella, jossa konflikti on ollut päällä vuosikymmeniä ja lopullinen tie rauhaan on vielä löytämättä.
Monet luterilaisista kouluista valmistuvat lähtevät ulkomaille opiskelemaan eivätkä enää palaa – etenkään kristityt. Palestiinan ongelma onkin hyvin koulutettujen nuorten ja aikuisten poismuutto. Kristittyjä Palestiinan asukkaista on enää alle 2 %. Määrä on laskenut dramaattisesti muutamassa vuosikymmenessä, ja suunta on yhä alaspäin. Se on harmi, sillä kristityillä on tärkeä rooli Lähi-idän rauhanprosessissa. Siksi Lähi-idän kristityt tarvitsevat tukeamme ja esirukoustamme.

Olli Kortelainen
kirkkoherra
Varpaisjärven seurakunta

Kommentit

 • Aaro Heikkinen

  Olli Kortelainen:
  ”Monet luterilaisista kouluista valmistuvat lähtevät ulkomaille opiskelemaan eivätkä enää palaa – etenkään kristityt. Palestiinan ongelma onkin hyvin koulutettujen nuorten ja aikuisten poismuutto. Kristittyjä Palestiinan asukkaista on enää alle 2 %. Määrä on laskenut dramaattisesti muutamassa vuosikymmenessä, ja suunta on yhä alaspäin. Se on harmi, sillä kristityillä on tärkeä rooli Lähi-idän rauhanprosessissa. Siksi Lähi-idän kristityt tarvitsevat tukeamme ja esirukoustamme.”
  Aika vaisua on luterilaisen kirkon ja sen johtavien virkaatekevien kritiikki Israelin miehityspolitiikan seurauksista ollut, vaikka se on ehdottomasti tärkein tekijä Israel/Palestiina-kysymyksessä.
  ”Raportissa todetaan, että ”Israel on perustanut apartheid-järjestelmän, joka hallitsee palestiinan kansaa kokonaisuudessaan”.”
  http://yle.fi/uutiset/3-9512896
  ”Israel kuohuttaa jälleen YK:ssa. Maanantaina YK:n miehitettyjen palestiinalaisalueiden erityistarkkailija syytti Israelia palestiinalaisten alistamisesta ja ihmisoikeusaktivistien ahdistelusta.”
  http://yle.fi/uutiset/3-9520936

Kommentointi on suljettu.