Laskiainen lasketaan, paaston aika alkaa

”Laskiainen lasketaan, paaston aika alkaa. Messias on matkalla, paaston alkaa. Tien me sinne tiedämme, tien me sinne käymme.”  

Tällä viikolla päiväkerhoissa olemme jutelleet perinteistä ja tutkineet vanhoja esineitä. Väinämöisestä kanteleineenkin on puhuttu. Hartaushetkien aiheena sopivasti ennen hiihtolomaa on ollut laskiainen. Perinteistä, Kalevalasta, laskiaispullista ja pääsiäiseen valmistautumisesta puhuminen on ollut vielä suhteellisen helppoa, mutta kuinka selittää lapsille sana paasto?

Monet lapsista kertoivat etteivät tiedä mitä paasto tarkoittaa. Joku arveli sen liittyvän jotenkin leivän paahtamiseen ja toinen karkkilakkkoon…Ja syömättömyyskin tuli esille. Paastoaminen terveyssyistä oli siis joilekin lapsille tuttu. Huomasin, että se ei ole itsellenikään niin selvää. Paastonajasta tulee ensimmäiseksi mieleen lasten virsi 27 Kohti pääsiäistä ja jostakin luopumisen , tai rajoittamisen tunne.

Paastonaika on itsetutkiskelua, hiljentymistä ja yhteyden kokemista toisten kanssa. Paastonaikana  pyrimme tekemään entistä parempia valintoja. Jokainen meistä haluaa voida hyvin. Arjen asioiden, työn ja harrastusten täyttämä viikko odottaa jo viikonloppua, jolloin saatamme helposti linnoittautua kotiin, itse kukin omiin puuhiimme. Tiedostamme liikunnan ja ulkoilun tuomat hyödyt, mutta olisi niin paljon kotihommia, jotka vaativat jäämään sisälle.

Voisiko tänä vuonna paastota laskiaisen siivittämänä vaikkapa liiasta sisällä oleilusta. Jos ei 40 päivää, niin ainakin tulevan viikonlopun ajan. Jätetäänkö kivatkin sisäpuuhat vähemmälle ja satsataan yhdessä oloon ja ulkoiluun ? Puhelimet ja pelikonsolitkin voisivat  huilata hetken.

Kerholaisten kanssa laskeuduimme paaston aikaan laskemalla mäkeä. Eräs kerholainen ei halunnut itse laskea. Hän sanoi ”Minä lasketan sinua.” Hän vaikutti aidosti iloitsevan vauhdin antamisesta toisille. Pulkkamäessä oppii monia taitoja, mutta tärkeintä ei ole se, että laskee pisimmälle, tai mahdollisimman monta mäkeä. Tärkeintä on ilo, yhdessäolo ja raitis ilma. Jollekin iloa tuottaa itse laskeminen ja toiselle se, että saa antaa kaverille mojovat vauhdit.

Pian alkaa yksinkertaisten elämäntapojen, itsekieltäymyksen aika. Laskiaissunnuntain latinankielinen nimi esto mihi (ole minulle) johdattaa meidät paaston aikaan yhdessä perheen ja läheisten kanssa aikaa viettäen ja ulkoillen.  Paastotaan kaikesta muusta ja ollaan enemmän läsnä toisillemme. Tien me sinne tiedämme :)

 

Senja Sted
vastaava lastenohjaaja
Varpaisjärven ja Lapinlahden
seurakunta