Laskiainen lasketaan

Lasten laulussa lauletaan ”Laskiainen lasketaan, paastonaika alkaa.” Luultavasti perheen pienimmille laskiaisesta ei tule kuitenkaan ensimmäisenä mieleen paastonajan alkaminen. Laskiaisena hankitaan punaiset posket olemalla ulkona ja laskemalla mäkeä. Silloin syödään vatsa täyteen hernekeittoa ja laskiaispullia.
Varsinaisesti paastonaika alkaakin tuhkakeskiviikkona laskiaistiistain jälkeen. Silloin laskeudutaan paastonaikaan. Seitsemän viikon ajan ennen pääsiäistä meitä kutsutaan pysähtymään ja tarkastelemaan omia elämänarvojamme. Paastonaika kutsuu pohtimaan, mikä elämässäni on tärkeää ja mistä olisi hyvä luopua itsensä tai toisten hyväksi.
Työssäni sairaalapappina tuntuu epäolennaiselta puhua niukkaruokaiselle vanhukselle ruokavalion keventämisestä paastonaikana tai vakavasti sairaalle huomion kiinnittämisestä entistä enemmän hädänalaisiin. Sen sijaan paaston hengellinen merkitys on hyvinkin ajankohtainen elämän loppuvaiheessa tai sairauden kohdatessa.
Paastonaika kutsuu Kristuksen luo. Se on meille jokaiselle hiljentymisen aikaa. On lupa syventyä katselemaan Jeesusta, joka kääntyy ristintien suuntaan. On lupa katsoa Jumalan rakkautta alhaisessa muodossa, sellaisessa, johon jokainen ihminen voi samaistua.
Paaston keskeinen tarkoitus onkin saattaa ihminen lähemmäs Jumalaa. Käännämme katseemme kohti Jeesuksen ristintietä ja pääsiäistä. Tarvitsemme valmistautumisaikaa suurta juhlaa varten.

Seija Koivusalo
sairaalapastori
Iisalmen seurakunta