Lunta

Lapsi ja äiti tekevät lumienkeleitä.

On aika nauttia talvesta. Lumi ja pakkanen ovat toiselle riemu. Toiselle riesa. Hiihtoladut, laskettelurinteet, pulkkamäki ja luminen metsä kutsuvat meitä. Räntä ja liukkaat pitävät meitä tiiviisti sisällä. Kun lunta sataa, etenkin lapset iloitsevat ja innostuvat siitä. Lumileikit ja ulkoilu kutsuvat. Lumitöidentekijät tarttuvat kolaan ja muihin välineisiin. Lumipeite peittää alleen kaiken. Se ei valikoi, vaan laskeutuu ihan kaikkialle. Kinostuen sinne mihin tuuli sitä kuljettaa. Autoilijoiden harmiksi.

Olin kerran mukana lasten päiväkerhoryhmässä. Sisällä leikittiin lumileikkejä. Lapset leikkasivat huovasta oman lumipilven. Lumipilven kanssa laulettiin ja leikittiin. Varsinainen hauskuus oli kuitenkin siinä, että jokainen pääsi vuorollaan ison valkoisen kankaan alle makoilemaan ja saamaan lumituuletusta. Lapsen ilo, nauru ja hetkestä nauttiminen tarttui aikuiseen. Iloitsimme yhdessä. Innolla he odottivat ulos ja lumeen pääsyä.

Vastasataneen lumen pinta on eheän koskematon. Kaunis, kimalteleva ja puhdas. Joskus tuntuu siltä, ettei halua rikkoa sen kauneutta. Uudessa lumipinnassa ei ole vielä jälkeäkään. Hyvin pian siihen alkaa tulla elämän merkkejä. Metsässä puiden roskia ja eläinten jälkiä. Ihminen jättää lumeen omat jälkensä. Lapsena olen usein leikkinyt lumessa jälkileikkiä. Kuljimme peräkkäin uudessa hangessa, ensimmäinen teki jalanjäljet ja perässä olevat astuivat samoihin jälkiin. Jäljistä ei voinut päätellä kuinka monta lasta oli ollut liikkeellä. Se, joka astui sivuun ja jätti oman jälkensä, tippui leikistä.

Ihmiselämän hanki ei ole puhdas ja valkoinen. Siinä leikissä tipumme kaikki. Ikävällä tavalla elämä ja ihmisyys painavat siihen jälkensä. Tulee roskia, tummia sävyjä ja mustaa nokea. Uusi lumi peittää puhtaudellaan vanhan kerroksen, roskat ja rikkoutuneen pinnan. Se, mikä meidän elämässämme tarvitsee puhdistusta ja eheyttä, voi saada ylleen lumen valkoisuuden. Jumalamme odottaa, että hän saa olla meille armollinen. Raamatussa meille vakuutetaan, että syntimme tulevat lumenvalkoisiksi. Armon valkoisen lumen pinnan saa ylleen jokainen, joka kaipaa puhtauteen ja uuteen alkuun. Vapahtaja armollaan ja rakkaudellaan puhdistaa meidät. Lapsen tavoin tarttukaamme siihen ja ottakaamme ilolla Jumalan rakkaus vastaan.

Riitta Valtokari

 

 

 

 

 

 

Riitta Valtokari
Kirkkoherra Sonkajärven seurakunta