Mahtava Voima

Aurinko paistaa taivaalla ja ruohoissa olevat kastepisarat kimmeltävät.

Kuvittele, että tulet kotiin pimeänä iltana. Huomaat, että valot eivät syty ja viileys hiipii vastaan. Liesikään ei toimi, radiosta ei kuulu mitään ja televisioruutu pysyy pimeänä. Mikään ei toimi, jotain puuttuu. Yhtäkkiä sähkökatkos päättyy ja virta palaa takaisin. Huoneesi valo syttyy, lämpöä alkaa virrata, radio rupeaa soimaan, keittiössä keität iltateetä. Yksi voima saa kaiken tämän aikaan. Näkymätön, mutta mahtava.

Kristityn ja seurakunnan elämässä vaikuttaa myös näkymätön voima, Jumalan Pyhä Henki. Ilman Pyhää Henkeä ei olisi kristillistä kirkkoa. Ilman Pyhää Henkeä ei olisi yhtään kristittyä eli Kristukseen uskovaa ihmistä.

Vaikka Pyhän Hengen vaikutus on elintärkeää, moni tuntee paremmin Kolmiyhteisen Jumalan kaksi muuta persoonaa: Isän Luojana ja Pojan Pelastajana. Kuka Pyhä Henki siis on? Mitä juhlimme tänään, kun vietämme helluntaita?

Kristillisissä maissa helluntai on Pyhän Hengen vuodattamisen juhla ja kirkon syntymäpäivä. Raamatussa kerrotaan, että ensimmäisenä kristillisenä helluntaina tuhannet ihmiset olivat koolla. Tuolloin Jeesuksen lähimmät ystävät saivat Pyhän Hengen lahjan, minkä vaikutuksesta he alkoivat rohkeasti julistaa ilosanomaa. Pyhän Hengen vaikutuksesta kaikki paikalla olleet saivat kuulla julistusta omalla kielellään. Noin kolme tuhatta kastettiin kristityiksi. Mahtavat synttärit!

Pyhän Hengen vertauskuva on tuli. Tulen lailla Pyhä Henki sytyttää uskonliekin sydämeemme. Tulen lailla Pyhä Henki valaisee opettaen meitä ymmärtämään Kolmiyhteistä Jumalaa ja osoittaen Jumalan tahdon. Tulen lailla Pyhä Henki polttaa puhdistaen meistä itsekkyyttä, ahneutta, katkeruutta, kateutta ja vihaa – kaikkea sellaista, joka estää meitä elämästä iloisin ja vapain sydämin. Tulen lailla Pyhä Henki lämmittää antaen meille rakkautta toisiamme ja luontoa kohtaan. Tulen lailla Pyhä Henki antaa voimaa elää kristittyinä Jumalan kunniaksi, lähimmäisillemme parhaaksi ja itsellemmekin iloksi. Tulen lailla Pyhä Henki sulattaa poistaen erottavia tekijöitä ihmisten väliltä ja ohjaa meitä kunnioittamaan jokaista luotua. Tulen lailla Pyhä Henki yhdistää kristityt toisiinsa ja Jumalaan yhden suuren perheen jäseniksi.

Pyhän Hengen vertauskuva on myös tuuli. Tuulta emme voi nähdä, mutta sen vaikutuksen voimme havaita. Tuulen lailla Pyhä Henki puhaltaa koskettaen parantavasti, lohduttavasti ja rohkaisevasti.

Myös kyyhkynen on Pyhän Hengen vertauskuva. Kastekynttilään painettu kyyhkynen muistuttaa Jeesuksen kasteesta, jolloin Pyhä Henki oli näkyvällä tavalla Jeesuksen yllä kyyhkysen hahmossa. Kasteessa Jumalan lahjoittaa Pyhän Hengen voimaksi elämänmatkalle.

Tänään 5.6. vietetään myös valtakunnallista Kummipäivää. Kirkko kannustaa kaikkia kummeja osallistumaan Kummipäivään kummilastensa kanssa. Minä otan eväät mukaan ja lähden luontoretkelle kummipojan kanssa. Kauempana asuville kummipojille soitan tai laitan viestiä. Miten sinä vietät Kummipäivää?

Kristiina Turkki.

 

 

 

 

 

 

Kristiina Turkki
sairaalapastori
Iisalmen seurakunta