Mikkelinpäivä enkelien sunnuntai

Olet saattanut joskus katsoa valokuvia siitä, kun olit aivan pieni. Ennen valokuvat olivat aivan erilaisia, kuin tänään. Ennen kuviin päästiin harvoin ja ilmeet ovat sen mukaisesti todella vakavia. Ensimmäisetkin värikuvat maalattiin kuvan päälle ja kuvat ovat muuttaneet väriään monesti ajan saatossa. Kuitenkin vanhoissa kuvissa näet, kuinka aika ja ihmiset ovat muuttuneet. Kuvissa näkee myös samankaltaisuuden, joku näyttää samalta kuin vanhempansa tai toisilla on yhdennäköisyyttä muiden sukulaisten kanssa.

Sunnuntain evankeliumissa Jeesus kutsui luokseen lapsen:” Totisesti, ellette käänny ja tule lasten kaltaiseksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa,” Tämä ei tarkoita, että meidän tulisi olla kypsymättömiä koko ikämme, mutta lapsen luottamusta me aikuiset taidamme usein tarvita.

Jumalan silmissä me ihmiset olemme erilaisina kaikki yhtä arvokkaita. Jeesus antoi hienon esimerkin omien taitojen käyttämisestä lähimmäisiään palvellen, auttaen ja rakastaen. Psalmissa 139 sanotaan: 13 Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. 14 Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. 15 Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa. 16 Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.

Jumala rakastaa meitä kaikkia lapsiaan ja tahtoo suojella lapsiaan monilla tavoilla. Käskyissään hän muistuttaa meitä oikeasta tavasta elää. Jeesus opettaa meitä ihmisiä ottamaan toiset huomioon lähimmäisenrakkauden hengessä. Me voimme osoittaa tätä rakkautta elämässämme ja vaikka käydä ystävän luona ja katsella vaikka niitä vanhoja kuvia yhdessä.

Jokainen meistä voi olla auttava lähimmäinen toiselle. Myös tähän Jeesus meitä kehottaa: olemaan halveksimatta ketään, ei edes vähäisiä.

Halveksiminen ei tarkoita avointa ylenkatsetta ja pilkkaa, vaan myös tekemättömiä tekoja. Meitä pyydetään auttamaan apua tarvitsevia ja kohtaamaan jokainen ihminen tärkeänä, rakkauden arvoisena lähimmäisenä. Jos pystymme näkemään toisemme Jeesuksen kehotusta kunnioittaen avun, lämpimien sanojen ja lähimmäisenrakkauden arvoisina ihmisinä, Jumalan valtakunta tulee lähelle.

Haastan sinut tämän syksyn pimeyden keskellä olemaan lähimmäinen toinen toisillemme!

Siunattua syksyä!

Iisalmen kirkkoherra Sanna Komulainen.

 

 

 

 

 

 

Iisalmen seurakunnan kirkkoherra
Sanna Komulainen