Mistä virtaa?

Nyt flunssa-aikana tuntuu, että virta on räkäisenä vähissä. Kauppa ja apteekki tarjoavat omahoitotuotteita flunssaan. Hyllyiltä löytyy myös nikotiinikorvaustuotteita niille, jotka ovat aloittaneet uuden vuoden uusin päätöksin savuttomana. Mitä löytynee tipattoman vuoden aloittajalle? Virtaa näiden päätösten toteuttamiseen tarvitaan ja myös taudeista toipumiseen.

Kirkkovuosi etenee nopeasti joulun ajan tunnelmista käsittelemään Jeesuksen elämän toimintaa. Tämän sunnuntain aiheena on Jeesus osoittaa jumalallisen voimansa. Päivän evankeliumitekstissä virtaa monenlaista energiaa. Sykarin kaupungin kaivolla puhutaan elävästä vedestä, jota Jeesus lupaa samarialaiselle naiselle. Tuo elävä vesi, Jeesuksen sanat ja kohtaaminen antavat naiselle täysin uuden näkökulman ja mahdollisuuden muuttaa oman elämänsä suuntaa, aivan kuin uusi vuosi ja uuden vuoden lupaukset tulisivat kuuman ja tomuisen keskipäivän paahteen keskelle. Kaivolta kaupunkiin palaa nainen, joka ei enää halveksi itseään, on kokenut tulleensa arvostetuksi ja kohdatuksi ja uskaltaa ottaa jälleen oman, hyväksytyn paikkansa Sykarin kaupungissa.

Jeesus teki oman aikansa uskonnon ja kulttuurin keskellä mullistavia tekoja, suorastaan vallankumouksellisia. Mekin tarvitsemme joskus uudistavia tekoja elämäämme ja niitä saamme pyytää Jeesukselta itseltään. Joskus vahvin virta voi löytyä levosta, itsen ja Jumalan kohtaamisesta hiljaisuudessa. Toivon myös, että sunnuntaisesta kirkkopolusta löytyisi virtaa arjen elämään. Sillä vasta kun pysähtyy, pystyy näkemään suunnan ja tarvittaessa myös korjaamaan sitä.

Rukoilen: ”Minä kiitän sinua, Herra, että aina elän sinun katseessasi. Vaikka kukaan muu ei minua näkisi, Sinä näet! Opeta minua lepäämään sinussa. Anna ajatusteni levätä – tietoisena siitä, että Sinä johdat kaikkea. Anna sydämeni levätä tietoisena siitä, että mikään ei voi erottaa minua Sinun rakkaudestasi.”

Aamen
”Kahvikupin voimin”

Heli Heikkinen
Pastori
Iisalmen seurakunta