Odotus

Auringon nousu talvella.

Ensi keskiviikkona alkaa paastonaika ja odotan sitä innolla. Tähän asti paasto on ollut minulle sellainen itsensä haastamisen 40 päivää, mutta nyt jotenkin haluan lähestyä sitä vahvan myönteisenä hetkenä kirkkovuodessa.

Paasto ei ole luterilaisessa traditiossa ollut koskaan pakko, vaan vapaaehtoinen. Siinä on vapaus valita, millä tavoin paastonaikaa ja pääsiäiseen valmistautumista haluaa itse viettää. Tänä vuonna haluan viettää suurta paastoa toisesta perspektiivistä – laadin itselleni oman paastokehotuksen ja asiat, joita noudatan 40 päivän ajan.

Muistaakseni anglikaanisessa kirkossa papistolle on määrätty säännölliset päivittäiset rukoushetket. Ne pidettävä, vaikkei huvittaisi. Ajattelen, että hyödynnän tätä ajatusta ja rakennan päiviin säännölliset ajanhetket rukouksille. Muutama minuutti rukouskeskustelussa Jumalan kanssa syventää suhdetta häneen.

Paastoon kuuluu itsekieltäytyminen ja yleensä olen kieltäytynyt karkeista ja muista sokeripitoisista ruuista. Nyt itsekieltäytyminen saa koskea verkkomaailmaa – vähemmän verkkoselailua ja sosiaalisen median tutkailua. Ne ovat tosiasiassa monille suomalaisille koukuttavia. Kassan jonossa tai linja-autossa puhelin tulee etsittyä nopeasti käsiinsä.

Kolmantena haluan kokeilla vanhakirkollista ruokapaastoa tiettyinä hetkinä, vaikka viikoittaisina päivinä. Paasto on kilvoittelua hetkittäin vaikka lihasta ja kasvisten käyttöä parina päivänä viikossa.

Odotan tätä innolla, koska minä voin luopua ja haluan luopua, ja antaa enemmän tilaa rukoukselle, Raamatun teksteille, Jumalan sanan meditoinnille, ja pohtia pääsiäisen sanoman suuruutta. Odotus ei koske vain paastonaikaa, vaan se tähtää pääsiäiseen. Odotuksella on täyttymyksensä, mutta odotus itse on matka kohti päämäärää. Huhtikuussa kaikuu taas kautta maailman sama ilon viesti: Kristus nousi kuolleista, kuolema ja synnin valta on kukistettu, armo ja syntienanto luvattu koko maailmalle.

Ehkäpä tänä vuonna voi jokainen pohtia seuraavaa kysymystä: Millaisen paastokehotuksen laatisin itselleni?

Lapinlahden seurakunnan seurakuntapastori Ville Hassinen

 

 

 

 

 

 

Ville Hassinen
Seurakuntapastori
Lapinlahden seurakunta