Onko kaikki hyvin?

Suomessa katoaa joka vuosi n. 2000 ihmistä. Valtaosa heistä löytyy ennemmin tai myöhemmin. Osa on kadonnut omasta halustaan, osa onnettomuuden takia tai rikoksen uhrina. Joka vuosi jää selvittämättömiä tapauksia rikostutkintaan. Omassa lähipiirissä ei tällaista ole sattunut, mutta voi vain kuvitella kuinka ahdistava ja vaikea tuollainen läheisen katoaminen voi olla. Oikein hävettää joskus kun huomaa murehtivansa maallisen materian perään. Päivä voi mennä pilalle lompakon, avainten tai kännykän kadotessa. Ei ole tietystikään vähäpätöinen asia kadottaa rahapussi ja asiapaperit, mutta sen tilanteen korjaaminen voi olla vielä omissa käsissä.
Mutta mitä se sitten tarkoittaa kun sielunsa kadottaa? Keho toimii niin kuin ennenkin, mutta henki on hukassa. Näkyykö se päälle päin? Käyttäytyykö ihminen silloin erilailla? Mielessä pyörii vain kuva sormeaan herisyttävästä saarnamiehestä joka puhuu synnin kauheuksista ja helvettiin joutumisesta. Kyllä Raamatustakin löytyy asiaan liittyviä räväköitä kuvauksia, kuten Pietarin kirjeestä: ”Teidän vastustajanne Saatana kulkee ympäriinsä kuin ärjyvä leijona ja etsii, kenet voisi niellä. Vastustakaa häntä, uskossa lujina! Tiedättehän, että veljenne kaikkialla maailmassa joutuvat kokemaan samat kärsimykset.”
Taivaassa lasketaan lampaita. Kun sadasta lampaasta katoaa yksi, jätetään loput ja lähdetään etsimään sitä yhtä puuttuvaa. Se on hieno vertaus Jumalan rakkauden määrästä. Tai se on opetus meille siitä, kuinka paljon meidän pitäisi huolehtia toisistamme. Me tunnemme ystävämme ja ystävämme tuntevat meidät. Kysymys: ”Mitä sinulle kuuluu?” tai ”Onko kaikki hyvin?” voi tuntua tungettelevalta, mutta se voi olla kysymys jota on odotettu.
Muistathan sen, kun kauan kadoksissa ollut poika löysi kotiin ja hänen kunniakseen järjestettiin oikein juhlat, tai nainen, joka löysi sen kadonneen hopearahansa. ”Yhtä lailla, sen sanon teille, iloitsevat Jumalan enkelit yhdestäkin syntisestä, joka tekee parannuksen”.  On hienoa kuulla että on tervetullut kotiin.
Jyrki Kiukkonen Pielaveden seurakunta_Pielavesi
Jyrki Kiukkonen
nuorisotyönohjaaja
Pielaveden seurakunta
Teksti on julkaistu myös Iisalmen Sanomissa 12.6.2016 Pietään Pyhhee -palstalla.