Pääsiäisen jälkeen

Kuinka usein olet epäillyt, että sinun oikeuksiasi loukataan? Ajatus on voinut tulla mieleesi, kun asioittesi hoito kunnanvirastossa tai aluehallintovirastossa on tuntunut takkuavan joko virkailijan toiminnan ja tulkittavan lain vuoksi. Käsittelyn yhteydessä olet ehkä ajatellut, että teet päätöksestä valituksen tai marssit suoraan virkailijan esimiehen luokse, jos epäilet oikeuksiasi loukattavan.
Näin pääsiäisen jälkeisenä aikana kirkkovuodessa seurataan sitä, kuinka Jeesus ilmestyi kuolemansa jälkeen opetuslapsille, Jeesuksen läheisille ja muillekin ihmisille. Jeesus todisti, että hän on noussut kuolleista. Hän on voittanut kuoleman vallan. Jeesuksen ristinsovitus on perusta ihmisen pelastumiselle Taivaaseen ja kestävään elämään Jumalan kanssa tässä maailmassa.
Yksi yhteinen piirre Jeesuksen ilmestymisissä on. Jeesuksen opetuslasten ja läheisten oli vaikea uskoa Vapahtajan ylösnousemukseen. Jeesuksen piti vielä paljon opettaa ja selvittää, että heidän uskonsa syntyi ja kesti. Vasta helluntain, Pyhän Hengen vuodattamisen, jälkeen opetuslapsista tuli rohkeita ja voimakkaita puhujia ja julistajia, jotka kertoivat Jeesuksesta eteenpäin juutalaisille ja muille kansoille.
Millainen on meidän suhtautumisemme Jeesuksen ilmestymisiin? Kovin suurina ihmeinä emme pidä. Voimme tuntea ihmisiä, jotka ovat kuoleman kielistä palanneet takaisin elämän keskelle hyvän lääketieteellisen hoidon perusteella. Toisaalta Jeesuksen toimintaa ja elämää on vaikea epäillä mitenkään, kun emme hänen kiinnitä kovin suurta huomiota. Selviämme ilman häntä kohtuullisen hyvin.
Jeesuksen ilmestymisillä on tänäänkin meille viesti. Jeesus haluaa elää kanssamme Jumalan tarkoittamalla tavalla. Jeesus haluaa herättää meidätkin pohtimaan ja näkemään elämämme tarkoituksen ja sisällön. Niiden keskeisin tavoite on se, että kuljemme yhdessä hänen kanssaan. Jeesuksen kutsun seuraaminen edellyttää epäilemistä ja kysymistä. Kuka olen? Missä kuljen? Minne elämäni kantaa? Kysymykset ovat merkkejä nöyrtymisestä ja hakemisesta. Alamme ymmärtää, ettemme yksin selviä. Tarvitsemme Jeesuksen ristinsovitusta ja anteeksiantoa. Jeesus ei jätä meitä yksin. Saamme syntimme anteeksi. Saamme elämäämme suunnan.
Voimme siis kokea saman muutoksen kuin opetuslapset aikanaan kokivat. Epäilykset vaihtuvat uskoon ja luottamukseen. Voimme siis löytää paikkamme Jeesuksen jalanjäljissä.
(Teksti on julkaistu myös 3.4.2016 Iisalmen Sanomien Pietään Pyhhee -palstalla)
Janne Bovellan_Iisalmen seurakunta_Iisalmi
Janne Bovellan
kirkkoherra
Iisalmen seurakunta

Jätä kommentti

*