Paastolupauksia

 

Elämme kirkkovuodessa 40 päivää kestävää paastonaikaa. Usein paastoon liittyy ajatus jostain kieltäytymisestä ja jonkin pois jättämisestä: kyse voi olla ruuasta, sosiaalisesta mediasta tai shoppailusta. Paaston aikana jätetään jotain vähemmälle tai luovutaan jostain hetkeksi.

Kuitenkin kristillisessä paastossa kieltäytymistä tärkeämpää on se, mitä saadaan tilalle. Paastossa ei ole kyse ainoastaan pois jättämisestä, kieltäytymisestä tai jonkin vähentämisestä. Vielä tärkeämpää on katseen kääntäminen kohti Jumalaa, luomakuntaa ja lähimmäistä. Paastoa voi ajatella aikana, jolloin on erityisen otollista kääntää katse yhtä aikaa omaan sydämeen, mutta myös oman navan ulkopuolelle.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ekopaasto-kampanja kutsuu tänä vuonna osallistumaan pääsiäispaastoon niin, että samalla voisi hillitä ilmastonmuutosta. Kampanja kutsuu tekemään oman paastolupauksen ja jakamaan sen sosiaalisessa mediassa #ekopaasto-tunnisteella. Lisäksi ekopaasto.fi -sivustolla on joka paastoviikolle materiaalia, jonka kautta voi syventyä ilmasto- ja ympäristöasioihin erilaisista näkökulmista.

Tutkailin Instagramissa ihmisten #ekopaasto paastolupauksia, esiin nousivat monenlaiset paastolupaukset niin tältä vuodelta kuin aiemmiltakin vuosilta. Joku vähentää sosiaalisen median käyttöä tai syö kasvisruokaa. Joillekin veden kulutuksen sekä muovin ja pakkausmateriaalin vähentäminen ja tarpeettoman ostamisen lopettaminen ovat tämän paastonajan tavoitteita. Joku pyrkii kokonaisvaltaisesti ilmaston kannalta parempiin valintoihin ja paaston aikana tarkkailee elämäänsä tuosta näkökulmasta.

Paastolupauksen ja käytännöllisen toiminnan ohella ekopaasto kutsuu tutkailemaan suhdetta Jumalaan ja luomakuntaan. Ulkoisen toiminnan kautta voi kokea sisäistä uudistumista ja hengellistä virvoitusta niin, että pelkän luopumisen sijasta saisi kasvaa hengellisesti ja aavistaisi jotain Jumalan luomistyön salaisuudesta.

 

Anu Backman
vt. pastori
Iisalmen seurakunta

Seuraa Anua
YouTubessa
Instagramissa @unaback