Pakasteesta pakkaseen ja YV-hernekeittoon

Pakkanen paukkuu -30 astetta ja se tuntuu. Polttopuuta menee huomattavasti enemmän kuin tavallisesti. Samoin sähköä. Autoakin täytyy lämmittää. Ei ole välttämättä kovin ympäristöystävällistä. Mutta onhan tässä jotakin hyvääkin.

Maisema on kaunis kuin morsian. Valkoinen ja sininen. Niin kuin Suomen lippu.

Kotona päätin tyhjentää jääkaapin kun vintin portaissa oli melkein yhtä kylmää kuin jääkaapissa.  Sain jääkaapin sulatettua ja pestyä. Tyhjensin myös arkkupakastimen ja vein pakasteet muovikasseissa ulkona olevaan autoon. Eivätpä sinne pääse linnutkaan hakkaamaan. Sain siis pakastearkunkin sulatettua ja pestyä.

  • Sulata pakkaset ”hyvän sään” aikana pakkasella, säästät energiaa, rahaa ja luontoa.

Kun menin työpaikalleni seuraavana päivänä, päätin tehdä saman työpaikan pakastearkulle. Pakasteet isoihin muovikasseihin kärryille ja ulos, peitto päälle. Sulatus, puhdistus ja uudelleen käynnistys. Samalla kun laitoin pakasteita takaisin pakastimeen, pystyin katsomaan mitä siellä on. Mitä pitää heittä pois ja mitä voi vielä käyttää.

  • Inventoi pakkanen: sinne ”hautautuu” yllättävän paljon ruokaa. Tarkista samalla päiväykset ja syö vanhentumisvaarassa olevat elintarvikkeet pois, näin vältät ruokahävikkiä. Mikään ei ole kannattomampaa kuin säilöä ruokaa vuosikausia pakkasessa – ja sitten lopulta heittää ne vanhentuneina pois.

Yhteisvastuu lounas 3.2. oli lähestymässä. Pakasteessa näytti olevan justiin sopivasti aukaisemattomia kinkkusiivupakkauksia, jotka jäivät joulukuulta. Saisin niistä hernekeittoon lihapuolen ja leipiäkin näytti olevan sen verran kuin tarvitsen. Pizzaperjantai on sitten vähän myöhemmin ja siihenkin löytyi avaamattomia pizzanpohja palleroita ja kinkkusuikaleita.

  • Käytä luovuuttasi: niin reseptejä kuin kattauksia voi soveltaa. Luonto kiittää.

Kun katettiin pöytää ja etsittiin ruokaliinoja, niin näytti, ettei samaa lajia ole kuin muutama kappale. Päätin että nyt laitetaan sateenkaari; laitetaan kaikki värit mitä löytyy. Jos niitä ei nyt laita ne pyörii vielä ensi vuonnakin siellä laatikon pohjalle ja sitten niitä ei voi enää käyttää.

  • Kutsu ystäviäsi yhteisen pöydän ääreen, porukassa syöden ruoka maistuu tuplasti paremmalta.

Vaikka itse YV-hernekeittopäivä ei ollut menestys, 20 ruokailijaa, sain keiton kuitenkin myytyä kokonaan. Olin varannut astioita, joissa he saivat viedä keittoa kotiin. Ei tarvinnut heittää pois.

 

-Kiitos pakkasen ja YV:n

Mirja Partanen, suntio
Varpaisjärvi