Pakkoretriitissä

Aluksi tuli epäusko, sitten euforia: vihdoinkin meidät pysäytetään! Koko ihmiskunta on jo pitkään tajunnut, että meillä on ihan järjetön vauhti päällä. Että näin ei voi jatkua. Mutta emme ole löytäneet jarrupoljinta. Nyt se sitten tuli: äkkipyssäys.

Introverttina toivotan tervetulleeksi pakollisen erilleen vetäytymisen ja rauhoittumisen, ainakin näin aluksi. Samalla aavistan elämäntapamuutoksemme valtavuuden ja sen tuomat vaikeudet.

Monet joutuvat venymään äärimmilleen työtehtävissään. Rukoilen yhteiskuntamme elintärkeiden toimintojen ylläpitäjien puolesta, hallituksen ja muiden päättäjien puolesta, hoivahenkilökunnan ja opettajien ja ruuantuottajien puolesta. Ensimmäistä kertaa alan todella oivaltaa, miten monella tapaa tarvitsemme toinen toistemme osaamista ja työtä.

Toiset taas ovat yllättäen toimettomina, ehkä lomautettuina tai työttöminä tai sen uhan alla. Lepo on heille varmasti tervetullutta, jos vain huolissaan ololtaan malttavat. Rukoilen heille levollisuutta ja oivallusta siitä, että nyt saa hyvällä omallatunnolla iloita rauhoittumisesta, siitä että on yhtäkkiä aikaa olla lasten ja muiden lähellä elävien kanssa, itsensä kanssa, Luojan luomassa luonnossa, kodin rästihommissa, rukouksessa ja mietiskelyssä.

Kolmannet ovat kauhuissaan ja heidän puolestaan rukoilen kuumimmin. Heidän, lapsien, nuorien, aikuisten ja vanhuksien puolesta, joilla ei ole hyvä olla kotonaan. Jotka joutuvat pelkäämään jo olemassa olevien ongelmien vaikeutumista, väkivallan lisääntymistä, addiktioiden syvenemistä, yksinäisyyden valtavuutta, oman mielen ja kehon kipuja. Kuolemaa pelkäävien puolesta. Eristyksissä elävien puolesta.

Kaikkien meidän suht hyvinvoivien puolesta rukoilen myös. Mukaan lukien itseni, joka olen tottunut vapaasti menemään ja tulemaan, olemaan sopivan kiireinen ja tarvittu työssäni ja aktiivinen harrastamisessa. Että ottaisimme nyt avautuvan muuttuneen tilanteen mahdollisuutena eikä vain uhkana.

Uudista meidät Pyhä Jumala, uudista minut. Kutsu pyhään huolettomuuteen ja virkeään viisauteen kaiken tämän muutoksen keskellä!

 

Rakkaudella Kristuksessa Pirkko Olanterä

Iisalmen seurakunnan vs. seurakuntapastori