Piilosta

Lapsuuden riemukkaimpia leikkejä on piilosilla olo. Mikään ei ole sen mukavampaa, kun ensin etsii piilon ja tulee lopulta löydetyksi. Jo ihan pienen vauvan kanssa leikitään piilosta peittämällä pää ja sanomalla vauvalle jotakin hassua, kun pää paljastetaan. Iloinen nauru alkaa kaikua ”löydetyltä”. Etsijän tehtävä on piilosilla jo vähän isomman homma, täytyy käyttää hoksottimia, että osaa etsiä oikeat piilot. Vaikeusaste kasvaa nopeasti, kun pelataan lamppusta pimeässä. Näin isommatkin lapset innostuvat leikkimään piilosta.
Tämän sunnuntain aihe on salattu Jumala. Uskon, että moni ihminen voi kokea, että Jumala on kadonnut, piilossa meiltä. Erityisesti juuri silloin kysymme, missä olet Jumala, kun tapahtuu jotain todella rankkaa. Yksi vaikeimpia asioita ihmisen elämässä on rakkaan ihmisen menettäminen ja monet elämän vastoinkäymiset, sairaudet, taloudelliset ja perhehuolet.

Jumala ei tahdo olla meiltä piilossa. Hänen tehtävänsä on etsijän tehtävä. Sen sijaan, kipumme voi viedä meidät piiloon Häneltä. Saatamme ja saamme olla vihaisia Jumalalle, mutta toivottavasti emme mene piiloon vihaamme. Jumalan rakkaus on luonteeltaan kärsivällistä ja huolehtivaa, se haluaa olla läsnä. Jumala tahtoo aina ilmaista rakastavan läsnäolonsa, tapahtui elämässämme mitä tahansa. Hän ei ole piilossa, vaan aivan vierellä, sydämemme ovella. Olet löydetty, vaikka olisit piilossa, vaikka kuinka vihaisena tai katkeranakin. Pahimman kivunkin keskellä sinun on mahdollista kokea rakastavan Jumalan läsnäoloa ja Hänen huolenpitoaan. Jumala ei ole piilossa, kun vain annat Hänelle mahdollisuuden ilmaista itsensä. Meidät kaikki on kutsuttu Jumalan työtovereiksi kulkemaan toistemme rinnalla vaikeimmissa paikoissa, etsimään heitä, joilla on vaikeaa, lohduttamaan heitä, joilla on surua. Jumala tahtoo tulla todeksi meille toinen toistemme kautta, käyttää meitä käsinään, silminään ja korvinaan. Jumala ei ole piilossa meiltä niin kauan, kuin Hänellä on meidät käytettävissään.

web_Heikkinen_Heli (2)

Heli Heikkinen
pastori
Iisalmen seurakunta

(Teksti on julkaistu myös Iisalmen Sanomien Pietään Pyhhee -palstalla 22.5.2016.)