Piispan tarkastus

Lapinlahden kirkko ulkoa päin.

Lapinlahdella on tulevana viikonloppuna piispantarkastus. Mistä on kyse?

Piispantarkastus on oikeasti paljon viikonloppua pitempi prosessi. Piispan julkinen vierailu seurakunnassa on vain yksi osa sitä.

Prosessi voi kestää jopa pari vuotta. Ennen piispan vierailua seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa arvioidaan seurakunnan toimintaa, johtamista ja hallintoa. Tätä työskentelyä ohjaa ulkopuolinen konsultti.

Seurakunnan hallintoa ja toimintaa tarkastetaan erikseen myös lääninrovastin ja pappisasessorin toimesta.

Kaikesta tästä tehdään raportti piispaa ja tuomiokapitulia varten.

Vierailunsa yhteydessä piispa neuvottelee työntekijöiden ja päättäjien kanssa, sekä tapaa seurakunnan yhteistyökumppaneita ja tutustuu paikkakunnan elämänmenoon. Lapinlahdella hän vierailee muun muassa maatilalla.

Julkisin osa piispantarkastusta on niin sanottu piispanmessu, eli piispan johtama jumalanpalvelus. Sen jälkeen piispa kertoo koko seurakunnalle tarkastusprosessin aikana tekemiään havaintoja.

Lisäksi piispalla on tapana antaa seurakunnalle joitakin kehitystehtäviä. Ne voivat olla korjaavia, jo alkanutta kehitystä vahvistavia tai tulevaisuuden varautumiseen liittyviä.

Noin vuosi piispan vierailun jälkeen lääninrovasti käy vielä tekemässä jälkitarkastuksen, jossa varmistetaan, että annettujen kehitystehtävien suhteen on tapahtunut jotakin.

Kaiken tämän tarkoituksena on tukea, ohjata ja kehittää seurakuntaa sen perustehtävien hoitamisessa. Kyse ei ole mistään ryppyotsaisesta virheidenetsimistarkastuksesta, vaan tsemppaus- ja valmennusprojektista, jolla autetaan seurakuntaa hoitamaan leiviskänsä mahdollisimman hyvin.

Tällainen säännöllinen tuki olisi hyödyllistä ja arvokasta muillekin organisaatiolle ja työyhteisöille. Kirkosta saa ottaa mallia!

Suurin osa piispantarkastuksesta tapahtuu siis julkisuudelta piilossa, vaikkei kuitenkaan salassa. Seurakuntalaisen näkökulmasta piispantarkastus näyttää enemmän sille, että piispa tulee seurakunnan tarkastettavaksi ja ihmeteltäväksi.

Eihän siinäkään mitään pahaa ole. Piispa on seurakuntiensa ylin kaitsija ja kirkkoherran esimies. Mutta koska hänellä on viitisenkymmentä seurakuntaa ja kirkkoherraa paimennettavanaan, ei häntä kovin usein paikan päällä näy.

Kannattaa siis tulla mukaan nyt, kun näkyy. Kaikelle kansalle avoimet tapahtumat, joissa piispa Jari Jolkkonen on mukana, ovat Lapinlahden kirkossa aamuhartaus perjantaina 28.1. klo 9 sekä piispanmessu ja sitä seuraava piispan loppukatsaus su 30.1. klo 10.

Tervetuloa piispaa tarkastamaan!

Kirkkoherra Lauri Jäntti.

 

 

 

 

 

 

Lauri Jäntti
kirkkoherra
Lapinlahden seurakunta