Pitkäperjantai

Orjantappurakruunu violetilla taustalla.

Muistan lapsena, että pitkäperjantai oli totisesti pitkä. Muistaakseni usein oli myös huono ilma. Ulos ei voinut mennä, vaikka olisi saanutkin. Ja ehkä ei edes olisi ollut lupa. Sitä en muista.

Pitkäperjantai ei ollut ollut lempparijuhlapäivä, vaikka vapaapäivä koulusta olikin. Päivä kului hitaasti: harmaana, tylsänä ja ikävänä. Tunnelma oli hiljainen ja odottava. Mikään ei oikein innostanut. Odotin, että päivä joutuisi iltaan, menisi ohi.

Tänään, aikuisuudessa, pitkäperjantai tuntuu edelleen samalta ja kuitenkin erilaiselta. Päivä on murheellinen, synkkäkin. Se on yhtä aikaa kauhistuttava ja kiehtova, pelottava ja viehättävä.

Pitkäperjantaina kristityt murehtivat Herransa kuolemaa, häpeävät mestarilleen aiheuttamaansa tuskaa ja muistavat syntisyyttään Jumalan edessä. Samaan päivään on kätketty uhri ja sovitus, kuolema ja ylösnousemus. Ilman Jeesuksen kärsimystä, kuolemaa ja uhria meillä ei olisi pääsiäisen ylösnousemuksen iloa eikä sovituksen tuomaa vapahdusta synnin kahleista.

Perinteisesti kirkon alttari on puettu mustaan, alttarilla on viisi punaista ruusua muistuttamassa Jeesuksen viidestä haavasta ristillä, virret lauletaan ilman urkujen säestystä. Kristikunta painaa murheissaan päänsä, tutkii sydäntään ja tunnustaa pienuutensa. Kaikki on käsittämätöntä, järjen ulottumattomissa. Mitä Jeesuksen ristinkuolema merkitsee? Mitä ovat nämä tunteet ja asiat, jotka liittyvät pitkäperjantaihin?

Samaan aikaan sydämessä läikähtää ilo ja toivo. Ehkä, ehkä sittenkin: Kuolema ei olekaan loppu, ihmisen pahuus ja pienuus ovat voitettavissa. Minun pahuuteni on pyyhittävissä pois. Jumala tulee luo, koskettaa kärsimyksessä, virheissä ja erehdyksissä. Erehdysten ja virheiden jälkeen elämä jatkuu, kuolemasta versoo elämä. Kuolema on voitettu. Minä voin kasvaa paremmaksi, suuremmaksi ihmisenä ja lähimmäisenä toiselle. Kärsivä kristus ojentaa kätensä: Kärsitään yhdessä, eletään yhdessä.

Millainen on sinun pitkäperjantaisi?

Anne Pulkka

 

 

 

 

 

 

Anne Pulkka

vt. kirkkoherra Sonkajärven seurakunta