Puhutaan valpuria

Maassamme vietettiin viime viikolla iloista kevään juhlaa eli vappua. Nykyään päivä on pääasiassa työläisten ja ylioppilaaksi kirjoittaneiden valkolakkien juhla. Itsellenikin se oli opiskeluaikana yksi vuoden kohokohdista, jolloin sai hetkeksi unohtaa opiskelukiireet ja hauskuutella luvan kanssa. Vappu muistuttaakin nykymuodossaan keskiaikaista karnevaalia, jonka aikana sai kääntää totutut tavat ylösalaisin.

Alun perin vappu oli kuitenkin kirkollinen juhlapyhä, jota vietettiin pyhän Walburgan eli suomalaisittain Valpurin kunniaksi. Hän eli ja työskenteli 700-luvun Saksassa, jossa hän toimi oman aikansa mittapuulla korkeassa virassa arvostetun luostarin johtajana. Hän oli myös ensimmäisiä lähetystyöhön osallistuneita naisia. Lisäksi häntä pidetään ensimmäisenä naiskirjailijana sekä synnyinmaassaan Englannissa että Saksassa. Hänen kerrotaan tehneen elämänsä aikana useita ihmeitä, kuten parantaneen sairaita ja tynnyttäneen rukouksella myrskyävän meren. Sen tähden Walburgaa kunnioitetaan katolisessa kirkossa muun muassa sairaiden ja maanviljelijöiden suojelijana sekä merimiesten suojelupyhimyksenä.

Monin pyhimysten tavoin Valpuri oli siis hyväntekijä. Sen tähden me luterilaisetkin, jotka useimmiten vierastamme ajatusta pyhimyksistä, voimme kunnioittaa häntä esimerkkinä. Näin vapun jälkimainingeissa ehdottaisinkin, että käytämme tämän alkaneen kevään puhumalla toisistamme palturin sijasta valpuria: positiivisia ja iloa tuottavia asioita. Näin vappu tulee tasapuolisuuden nimissä huomioiduksi paitsi kevään iloisena juhlana myös Valpurin muistopäivänä.

Sitäkään ei sovi unohtaa, että elämme kirkkovuodessa edelleen pääsiäisaikaa. Tämä jos mikä on ilon aikaa parhaimmillaan! Sen osaksi asettuu hyvin myös vappu, joka tosin ei tätä nykyä ole kirkollinen juhlapäivä. Viettäkäämme siitä huolimatta tätä pääsiäisen ja vapun jälkeistä aikaa iloiten – täyttä valpuria puhuen.

Lisätietoa pyhästä Walburgasta:
https://ylojarvenuutiset.fi/2017/04/29/keskiaikainen-uranainen/

https://catholicsaints.info/saint-walburga/

Atte Hokkanen
vs. seurakuntapastori
Sonkajärven seurakunta