Puolustaja

Omenapuun oksa, jossa kukkia.

Tämän sunnuntain aiheena on Pyhän Hengen odotus, vietämme myös kaatuneitten muistopäivää. Niin Pyhän Hengen aiheeseen kuin kaatuneitten muistopäiväänkin kuuluvat suojelun ja puolustamisen ajatukset.

Kiitollisuus täyttää sydämemme siitä uhrautuvasta rakkaudesta, jota maatamme puolustaneet miehet ja naiset jokainen omalta osaltaan tekivät, jopa oman elämänsä antaen, vaikeasti haavoittuen tai muuten paljon menettäen. Tulee muistaa huolehtia siitä, että tieto menneistä tapahtumista ja sodassa mukana olleiden tiedot ja hyvät arvot siirtyisivät eteenpäin tulevillekin sukupolville.

Kun ajattelemme tämän hetken maailman epävakaata tilannetta, sotia ja koronapandemiaa, on tärkeää edelleen pitää esillä maamme puolustuksen asiaa. Myös kristillisten arvojen puolustaminen ja esille tuominen ovat aina ajankotainen asia, sillä Jumala on kaiken luonut, häneltä olemme saaneet elämämme ja kaiken muunkin hyvän mitä ympärillämme näemme.

Sunnuntain evankeliumissa Jeesus rukoilee opetuslapsilleen ja seuraajilleen yhteyden henkeä. Jeesus puhui ja muistutti jatkuvasti rukoilemisen voimasta ja tärkeydestä. Rukouksessa saamme pyytää Jumalalta, että hän johdattaisi kansojen johtajia toimimaan hänen hyvän tahtonsa mukaan yhdessä tekemiseen ja oikeudenmukaisuuden toteutumiseen.

Jeesus myös kehotti rukoilemaan ja pyytämään Jumalalta puolustajaksi Pyhää Henkeä. Me kristityt olemme saaneet Pyhän Hengen kasteessa. Pyhän Hengen tärkein tehtävä on synnyttää ja herättää uskoa Jumalaan ja Jeesukseen ja muistuttaa siitä mitä Jeesus on tehnyt ristillä pelastumisemme eteen.

Puolustajaa tarvitsemme jatkuvasti elämässämme, niin ruumiillisessa kuin hengellisessäkin mielessä.

Hengellisessä merkityksessä puolustaja puhuu puolesta, kun muut syyttävät, hän auttaa, kun omat voimat ovat lopussa. Hän välittää, vaikka muut hylkäisivätkin, hän kulkee rinnalla, kun toisen tuki on välttämätöntä.

Pyhän Hengen tehtävänä on ennen kaikkea puolustaa meitä ihmisiä niitä tuhovoimia vastaan, joita emme voi omin avuin voittaa. Niitä ovat kuolema, synti ja pahan valta sekä oma itsekkyytemme ja rakkaudettomuutemme.

Pyhä Henki rohkaisee ja vahvistaa luottamaan Jumalan lupauksiin. Hän haluaa muistuttaa, että meillä jokaisella on tärkeä paikka Jumalan valtakunnan työssä ja evankeliumin todeksi elämisessä. Siellä missä Pyhä Henki todistaa Jeesuksesta on läsnä pelastus, armo ja iankaikkinen elämä.

Timo Jokela.

 

 

 

 

 

 

Kappalainen Timo Jokela, Pielaveden seurakunta.