Pyhä Henrik

Harvoin sattuu tammikuun 19. sunnuntaille ja silloin on seurakunnassa mahdollista viettää Pyhän Henrikin muistopäivää. Suomen ensimmäinen piispa saapui maahan kertoman mukaan vuonna 1155 Ruotsin kuningas Eerik IX:n tekemän ristiretkijoukon mukana. Eerikin palattua takaisin Ruotsiin jäi piispa järjestelemään kirkollisia oloja. Lähetysalueena oleminen merkitsi rasitteita paikallisväestölle, mm. kirkon rakentaminen ja papin palkkaaminen. Henrikin surman syynä saattoi olla, keskiaikaisten lähteiden pohjalta, joko Lallin ojentaminen murhasta tai kestitysrasite talonpoikaistalolle.

Kesti vuosisatoja ennen kuin kristillisyyden voi sanoa kokonaan juurtuneen Suomeen. Keskiajalla 1500-luvulla Turun piispa Mikael Agricola kirjasi ylös tietoja suomalaisen muinaisuskon jumalista. Vielä 1800-luvulla, mitä museoista voi saada tietoa, maaseudun väestö oli jonkin verran taikauskoista ja pakanallisia henkiolentoja, ymmärtääkseni, pidettiin todellisina ja magian voimaan myös uskottiin.

Oliko Suomi kristillistetty 1900-luvulla? 1800-luvulta alkaen vaikuttaneet herätysliikkeet ovat tehneet merkittävää työtä kristillisen uskon vahvistamiseksi ja varmasti vaikuttaneet taikauskoisuuden vähenemiseen. Mutta samalla vuosisadalla alkaneet yhteiskunnalliset muutokset ja 1900-luvun tapahtumat, mm. maailmansodat, ovat muuttaneet tilannetta merkittävästi. Yhtenäiskulttuurin murtuminen Suomessa näkyy kasvavassa määrin kirkosta eroavien määrässä, vakaumuksen yksityistymisenä, maallistumisena ja myös, kumma kyllä, taikauskoisuuden kasvaessa. Internetissä tarjottavat enkelihoidot tai TV:ssä olevat astraaliohjelmat ovat hyviä esimerkkejä.

Työsarkaa riittää, jos Suomea pikkuhiljaa alkaisi kutsua jälleen lähetysalueeksi. Onko se sitä? Tarvittaisiin piispa Henrikin kaltaisia vahvoja persoonia julistamaan evankeliumia ja kutsumaan suomalaisia Jumalan luokse. En ole ennustaja enkä osaa tehdä ihan tarkkaa tilanneanalyysia. Mutta mielenkiinnolla katson kohti tulevaisuutta, rukoilen Jumalaa luottaen hänen huolenpitoonsa, sekä herätyksen saapumista.

Ville Hassinen

Seurakuntapastori

Lapinlahden seurakunta