Pyhä Kolminaisuus

Helluntain jälkeistä sunnuntaita vietetään läntisessä kirkossa Pyhän Kolminaisuuden juhlana. Pyhäpäivän sanomassa kiteytyy kirkon opetus Jumalan kolmiyhteisyydestä. Pyhää Kolminaisuutta kuvataan tavallisimman kolmiona, joka merkitsee Jumalaa. Kolmion kärjet ovat yhden Jumalan kolme ilmenemismuotoa: Isä, Poika ja Pyhä Henki.

Raamatussa kerrotaan paljon Jumalasta ja Jeesuksesta, mutta Pyhä Henki on pyhässä kirjassa pääosassa vain muutamassa jakeessa. Ehkä juuri siksi Pyhä Henki on Jumalan kolmesta persoonasta kristityille tuntemattomin.

Emme aina tajua, että Pyhä Henki rukoilee meissä koko ajan. Se ei siis kuulu vain menneisyyteen. Voimme myös kysellä itseltämme, miksi emme ole tunteneet Pyhän Hengen läsnäoloa. Mikä tässä ajassa meitä estää tuntemasta? Eikö nykyajan kirkko ole pitänyt sitä tarpeeksi esillä?

Mielestäni kirkon äänen pitäisi olla kuuluvampi. Vaikka Suomen kansasta kuuluukin kirkkoon vielä yli 70 %, seurakunta-aktiivien määrä on todellisuudessa vain muutaman prosentin luokkaa. Kirkko on täten käytännössä vähemmistö.

Pyhä Henki synnyttää ihmisessä uskon, joka näkyy rakkaudessa ja sen toteutumisessa. Käytännössä kuitenkin kautta koko kristikunnan tuntuu rakkauden soveltamisessa olevan suuria vaikeuksia. Olette kenties kuulleet sanottavan: ”Rakasta syntistä, vihaa syntiä!” Jos olet samaa mieltä, mieti, miten rakastetuiksi erilaiset syntiset ovat kokeneet tulleensa tämän periaatteen valossa?

Pyhän Henki tekee työtään siellä, missä kannetaan lähimmäisen kuormia, kärsitään yhdessä ja uskalletaan luopua omasta kunniasta toisen hyväksi. Pyhän Hengen työtä on itsensä likoon laittaminen lähimmäisen puolesta.

Kristittyjen yhteys on jotain, jota ei vain tehdä, vaan se jo on. Se ei merkitse sitä, että kaikki kristityt ajattelisivat uskosta ja elämästä samalla tavalla. Yhteys ja ykseys eivät merkitse myöskään kirkollisten rakenteiden ja tapojen samankaltaisuutta. Yhteys on uskonyhteyttä Pyhään Kolminaisuuteen, jota ei tehdä, vaan joka on.

Olli Kortelainen
Varpaisjärven seurakunnan
kirkkoherra 31.5.2018 asti

Jätä kommentti

*