Pyhä Mikael

”Missä Varpaisjärvellä on Pyhän Mikaelin kirkko?” kysyttiin eräässä sosiaalisen median viestiketjussa. Vaikuttaa siltä, että Varpaisjärven komea kivikirkko on monille tuttu, mutta sen nimikkoenkeli on useimmille tuntematon.
Enkeliruhtinas Mikael mainitaan Vanhan testamentin Danielin kirjassa ja Uuden testamentin Ilmestyskirjassa. Danielin kirjoitusaikana, toisella vuosisadalla eKr., ajateltiin, että jokaisella kansalla on oma suojelusenkelinsä. Juutalaiset turvautuivat Mikaeliin taistelussa Persian enkeliruhtinasta vastaan.
Ilmestyskirjassa Mikael johtaa taistelua lohikäärmeen muodon ottanutta Saatanaa vastaan. Tätä on kristillisessä traditiossa tulkittu siten, että Mikael on koko maailmanlaajuisen kirkon suojelusenkeli. Häntä on pidetty sielujen saattajana ja paratiisin esimiehenä, joka punnitsee sielut viimeisellä tuomiolla. Kirkkoisä Origeneen mukaan Mikael tuo ihmisten rukoukset Jumalan eteen. Kirkkotaiteessa Mikael esiintyy Kristuksen lipunkantajana.
Vuonna 1900 Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli siirrettiin Ouluun, ja ensimmäiseksi Oulun piispaksi valittiin Juho Koskimies (vuoteen 1906 asti Forsman). Vuonna 1904 piispa Koskimies saapui Varpaisjärvelle, vihki mikkelinpäivänä sen vastavalmistuneen kirkon ja nimesi sen Pyhän Mikaelin kirkoksi. Mikkelinpäivää sanotaan myös enkelien sunnuntaiksi ja ”mikkeli” on muunnelma Mikaelista. Myös suositut poikien nimet Mika ja Mikko tulevat Mikaelista.
Varpaisjärven seurakunta kokoontuu aina mikkelinpäivänä viettämään kotikirkon syntymäpäivää. Mikael on heprean kieltä ja tarkoittaa suomennettuna ”kuka on Jumalan vertainen”. Kysymys sopii Varpaisjärvelle hyvin, sillä siellä on aina osattu turvautua Jumalaan. Vastauksen saa astuessaan Pyhän Mikaelin kirkkoon. Silloin viimeistään tajuaa, että kukaan ei ole Jumalan vertainen.

Olli Kortelainen
kirkkoherra
Varpaisjärven seurakunta
 

Kommentit

  • pielakas

    Mutta kyllä ”Kustaa Aadolfin kirkko” on vielä keinotekoisempi ja vieraannuttavampi nimitys.

Kommentointi on suljettu.