Pysähdys vuoden vaihtuessa

Harvoin älyän pysähtyä miettimään mitä kaikkea on tapahtunut vuoden aikana. Taidan olla sen verran jo hetkessä elävä, etten vain malta. Sepä se onkin virhe, koska tässä hetkessä on helppo valitella sen hetken huonoa asiaa, joka harmittaa. Harmittaa vaikka kosteus, jatkuva jäinen keli yms.

Mutta kokonainen vuosi aikahaarukalla on jotain muuta kuin yksittäinen negatiivinen hetki. Se yksi huono hetki katoaa aika nopeasti ja positiiviset hetket menevät itsestään selvinä – niin itsestään selvinä, ettei niitä huomioi. Enimmäkseen elämän hetket ovat hyviä, hyvälaatuista tasapaksua elämää, ja nimenomaan onnellista.

Tasapaksu elämä papin työssä on minusta rikasta. Vuoden aikana olen kohdannut satoja ihmisiä, keskustellut monien kymmenien tai kenties satojen kanssa. Olen pitänyt kymmeniä jumalanpalveluksia, oppinut Raamatusta paljon uutta, olen saanut kouluttautua työtäni varten lisää. Mieleeni ovat parhaiten jääneet hetket lasten ja nuorten kanssa – hetki lasten kanssa leirillä, jossa he haluavat kuulla papilta sadun; hetki nuorten kanssa, jossa voin sanoa olevani ylpeä ja iloinen heistä tai kiittää, kun he ovat opettaneet minua.

Toisaalta jotkut yksittäiset hetket jäävät mieleen hyvin. Keväältä muistan yhä pääsiäisnäytelmän yhden näytöksen jälkeisen hetken, kun Jeesus (näyttelijä) kantaa ristinsä pois Golgatalta ikään kuin ”Yrittäkääpäs uudelleen nujertaa minut pojjat! Sen neljännen kerran!” –mentaliteetilla. Jeesus ristiinnaulittiin vielä kolmesti, ja kolmesti hän nousi kuolleista (kolmessa näytöksessä), ja yhä Jeesus elää ja on kuoleman, pahuuden ja synnin voittaja. Jumalallinen huumori oli tuossa aika väkevää evankeliumia.

Jätän tämän vuoden kiitoksella Jumalalle monesta hyvästä ja huonosta. Olen jatkanut eteenpäin ja huonosta on yhdessä selvitty – ei yksin, vaan yhdessä. Kiitos Jumalalle kaikesta, kiitos elämästä ja läsnäolosta, kiitos Jeesukselle toivosta ja armosta, kiitos jokaisesta ihmisestä. Jää Taivaan Isä siunaamaan jokaista. Anna hyvä uusi vuosi, uusi hyvä tasapaksu onnellinen vuosi.

Ville Hassinen
Seurakuntapastori
Lapinlahden seurakunta