Raskaana vai…

ei? Tätä ei Maria, Jeesuksen äiti voinut valita. Saipa hän kuulla raskaudestaan ihan arkkienkeliltä. Mariasta kerrotaan, että hän oli nöyrä ja iloinen Herran palvelijatar, joka ollessaan alle kahdeksantoistavuotias, otti hyväksyen vastaan tiedon raskaudestaan.
Kaikille ei raskaaksi tuleminen ole suinkaan ”yhtä helppoa”, kuin Marialle. On lukemattomia naisia ja perheitä, jotka surevat tyhjää syliä. Joskus raskauden alkamisessa auttaa lääketiede, ei arkkienkeli. Joskus lapsi syntyy perheeseen adoption kautta. Kun raskaus keskeytyy ei-toivotusti, kääntyykin suuri ilo tulevasta uudesta elämästä suureksi suruksi.
Enkeli Gabrielin vierailu Marian luona ilmoittamassa hänen raskaudestaan on kirkas ja koskettava, juhla keskellä paastonaikaa. Se on lupaus ennen toteutumista, se on täyttymys keskellä odotusta, se on jumalallisen tuloa kaiken arkisen keskelle. Vaatimattomassa Mariassa me kohtaamme jotakin niin syvästi inhimillistä, että sitä vasten on helppo painautua ja kuulostella Jumalan puhetta ja hyvää tahtoa elämässämme. Jumala itse valitsi synnyttäjäkseen inhimillisen, vajavaisen ihmisen.
Maria voi olla myös lohduttavana esikuvana jokaiselle raskauteen liittyvien asioiden kanssa kamppaileville. Myös hän joutui kohtaamaan lapsensa menettämisen tuskan. Äidin osaan kuuluu rakastaminen, tukeminen, kasvattaminen ja luopuminen. Teille, jotka iloitsette raskaudesta, voitte yhtyä Marian iloon. Mutta aikanaan myös haikeuteen, kun on aika saatella lapsi itsenäiseen elämään.
Jumala haluaa kertoa meille Marian kautta, että hänelle ei mikään inhimillinen ole vierasta. Hän on elämän antaja ja luoja. Marian äitiys ei ollut vain biologista. Hänen luottamuksensa Jumalaan on kaikkien luottamusten äiti. Hänen kauttaan kirkkomme voi ilmaista äidillisiä piirteitään. Mariasta ei tullut ainoastaan Jeesuksen äiti, vaan myös alkukirkon ja orvoksi jääneen ihmiskunnan äiti. Marian kautta äitiyden käsite laajenee ja se avaa mahdollisuuden äidillisyyteen jokaiselle naiselle.
Siunattua Marianpäivää!

Heli Heikkinen
pastori
Iisalmen seurakunta