Rauhanviejä, rauhantuoja

 

Minna Kettunen yllätti minut kevättalvella yhtenä päivänä, kun hän tuli työhuoneeseeni ja sanoi, että saan näytellä nuorempaa ylipappia. Se rooli oli minulle varattu. Eipä siinä auttanut kuin suostua.

Alun perin seurakunnan työntekijätiimissä syntynyt idea kehittyi eteenpäin ja lopulta Kettusen Minnalta pyydettiin käsikirjoitus pääsiäisnäytelmään. Nopealla aikataululla syntyi hiljaisella viikolla esitetty Rauhanviejä, rauhantuoja –näytelmä, jonka Minna käsikirjoituksen lisäksi ohjasi. Sain näytelmässä seurata Jeesuksen vastustajan ja tuomitsijan perspektiivistä pääsiäisen suuria tapahtumia.

Roolissani korostui nuoremman miehen tuntema ylimielisyys korkeassa asemassa, josta käsin hän pystyi halveksien tuijottamaan nenänvartta pitkin tavallista kansaa. Jeesus oli vastenmielinen henkilö, joka järkytti valtatasapainoa ja yhteiskunnallista rauhaa, jossa oman paikan menettäminen kansan hengellisenä johtajana tuntui olevan uhattuna. Joten nasaretilainen piti saada kiinni ja teloittaa.

Jeesus oli rauhanviejä – ylipappina olin menettämässä sielunrauhan, kun joku ei ollutkaan enää papillisessa kontrollissani. Millainen uhka Jeesus siis oli? Ainakaan roolissani en välittänyt tuon taivaallista Jeesuksen ihmeteoista, vaan väitin niitä huijauksiksi ja siten myös kansaa, joka oli ihmeitä todistanut, valehtelijoiksi.

Jeesuksen kuoleman tuoma pimeys ja kallioiden järiseminen saivat ylipapit pelkäämään ja myöntämään sen, että tässä saattoi tapahtua kuitenkin virhe. Olivatko papit ylimielisyyksissään sittenkin erehtyneet? Näkökulma Jeesuksesta ei suuresti muuttunut ylipapeilla, mutta hänen seuraajilleen Jeesus oli tämän jälkeen kaikkea muuta kuin rauhanviejä – hänestä tuli rauhantuoja.

Jeesuksen kärsimystarina avautui näin näytelmässä olleelle uudella tavalla. Jeesus on rauhantuoja, joka kärsimyksensä ja ylösnousemuksen kautta toi Jumalan valtakunnan ihmisten sydämiin. Se on rauhan valtakunta, joka ei rakennu pelolle tai vallalle, vaan rakkauden, armon ja vapauden varaan. Jeesus on rauhantuoja, joka voi vaikuttaa sovintoa ihmisten keskellä ja johtaa sopimaan riidat. Jeesus on rauhantuoja, joka solmi uuden liiton ihmisten ja Jumalan välille. Jeesus tuo rauhan, jossa syntinen armahdetaan ja lahjoitetaan ikuinen elämä. Jeesus tuo sieluun rauhan ja hyvän omantunnon, kaksi eräitä maailman tärkeimmistä asioista.

Kristus nousi kuolleista! Iloista pääsiäistä!

Ville Hassinen

Seurakuntapastori

Lapinlahden seurakunta

Jätä kommentti

*