Resepti rauhaan ja rakkauteen

”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.” Moni on kuullut nämä sanat menneenäkin kesänä omissa tai läheistensä häissä. Vihkimisessä on kyse kahden ihmisen välisestä romanttisesta rakkaudesta. Mistä syntyy se rakkaus, joka on pyyteetöntä, palvelevaa rakkautta, jota Jeesus kehotti meitä osoittamaan jopa vihamiehillemme?
Kristinuskossa on käsitteellisesti monia kolminaisuuksia – Isä ja Poika ja Pyhä Henki eli pyhä kolminaisuus tietenkin tärkeimpänä. Usko, toivo ja rakkaus. Rakkauden kaksoiskäskykin on oikeastaan kolmoiskäsky, ja se on resepti rakkauteen. ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Meidän tulisi siis rakastaa Jumalaa yli kaiken. Jumala on hyvyyden alku ja lähde, hän synnyttää rakkauden meissä. Meidän pitäisi rakastaa lähimmäisiämme, niin lähellä kuin kaukana olevia. Ja viimeiseksi, meidän pitäisi rakastaa myös itseämme.
Rakkaus on hyvän tahtomista ja sen edestä toimimista lähimmäisen puolesta. Rakkaus on välittämistä, kunnioittamista ja auttamista. Se on anteeksipyytämistä ja -antamista. Rakkaus on yhteyttä meidän ja Jumalan välillä sekä läheistemme välillä. Rakkaus toteuttaa Jumalan koko lain.
Maailma kaipaa rakkautta. On niin paljon vihaa, katkeruutta, nälkää, köyhyyttä ja itkua. Meille on annettu laki, jota noudattamalla voimme voittaa pahan hyvällä. Voimme tehdä sen rakastamalla Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistämme niin kuin itseämme. Me emme pysty noudattamaan tätä lakia omine voiminemme, mutta me saamme pyytää Jumalalta apua.
Olemme valinnan edessä joka kerta kohdatessamme ihmisen: voimme toimia niin, että osoitamme rakkautta ja kunnioitusta toisillemme taustasta, ulkonäöstä ja kielestä riippumatta tai voimme syrjiä ja osoittaa luulevamme olevamme parempia kuin kohtaamamme ihminen. Valitsemalla rauhan ja rakkauden tien tuomme Jumalan valtakunnan lähelle ihmistä. Rakkaus murtaa rajoja ja saa aikaan lisää rakkautta.
Web_Heidi_Pitkanen_Sonkajarven_srk
Heidi Pitkänen
vt. kappalainen
Sonkajärven seurakunta