Rohkeasti kiitollisena

Kaksi sydän koristetta kalliolla.

Oletko tottunut kiittämään, kun siihen on aihetta? Kiittämään, kun sinulle annettaan kukkia syntymäpäivän kunniaksi tai lausumaan kiitoksen sana kaupan kassalla ja vastaamaan hyvän viikonlopun toivotuksiin. Tuleeko kiitos automaattisesti kuin opeteltuna vai tuleeko se sydämestä? Todennäköisesti molempia.

Johanneksen evankeliumissa (Joh. 5:1-15) kerrotaan, Terveys altaalla oli joukko ihmisiä, jotka kärsivät erilaista terveydellisistä vaivoista, isommista ja pienimmistä kolotuksista.

Miten Jeesus osoitti rakkautta? Jeesus itse tekee aloitteen ja kysyy ”Tahdotko tulla terveeksi, nouse, ota vuoteesi ja kävele” Jeesus valitsi isosta kärsivien joukosta sen, joka oli heikko ja voimaton, tuomittu lojumaan. Sen, jonka tilanne oli kaikkein toivottomin. Monenlaisia kipuja ja pettymyksiä oli sisältynyt 38 vuotta rampana olleen ihmisen vuosiin, kuin muidenkin altaalla ihmettä odottavien ja toivovien hetkiin ja elämään.

Elämässäsi on voinut olla myös kärsimystä ja vastoinkäymisiä. Kärsimyksen kautta Jumala kutsuu ja kasvattaa meitä. Vaikka ei vastoinkäymiset silloin järin kasvattavilta tunnu. Vasta kun tarkastelemme elämäämme ja kärsimystämme jälkeenpäin, voimme ehkä nähdä kärsimyksen merkityksen. Myöhemmin, kärsimyksen ja vastoinkäymisen jälkeen silmät avautuvat sille, mistä voi olla Jumalalle kiitollinen. Mutta helppoa se ei ole, siihen me ihmiset tarvitsemme aikaa. Voimme rukoilla tähänkin Jumalalta voimia.

Vain harvat Jeesuksen parantamat ihmiset palasivat kiittämään tai tunnustamaan uskonsa Jeesukseen. Evankeliumin kohta korostaa, että ettemme pitäisi elämäämme ja pelastua itsestään selvyytenä, ettemme olisi kiittämättömiä vaan arvostaisimme pelastusta ja arvostaisimme niitä asioita, jotka elämässämme on hyvin.

Jumala rohkaisee meitä kiitokseen, etsimään kiitoksen aiheita elämässämme. Loppujen lopuksi kiitollisuus lähtee siitä, että meitä on rakastettu. Tässä ei tarkoiteta romanttista rakkautta, vaikka läheisistä ihmissuhteista ja erilaisista elämän lahjoista saa olla Jumalalle kiitollinen. Nekin ovat Jumalan lahjaa. Jumala rakastaa meitä ja on osoittanut sen ristinkuoleman kautta pelastukseen ja iankaikkiseen elämään saakka.

Mikä on sinun kiitoksesi tänään Herralle? Mitä kiitollisuus on, miten voisimme aidosti kiittää. Kiitollisuus harjoituksen voi aloittaa, vaikka virren 341 sanoin:

”Kiitos sulle armostasi kaikesta,

jota elinaikanani olen saanut tuntea.

Kiitos sulle kirkkahista, keväisistä päivistä.

Kiitos myöskin raskahista, syksyn synkän hetkistä….

Kiitos rististäkin Jumalain.”

Jumalan yhteydessä rukous ja rakkaus avaavat näkymän kiitosaiheisiin. Rakkauden myötä pienetkin asiat muuttuvat suuriksi kiitoksen aiheiksi kiitokseksi ja jopa ylistykseksi. Rakkauden konkreettisena merkki tulee meille esille, kun otamme vastaan Herran itsensä, oman ruumiinsa ja verensä ehtoollisessa. Saamme todeta: ”Kiitos Herra, että jaat lahjojasi, Kiitos yhteydestä sinuun ja toisiimme! Kiitollisina saamme lähteä eteenpäin arjessamme voimistuneena, täynnä kiitosta.

Henna Savela
seurakuntapastori
Iisalmen seurakunta

Kommentit

  • seija.hamalainen

    Kiitos tästä kauniista ja tärkeästä kirjoituksesta. Lahjaahan tämä kaikki on, elämä ja koko maailma kaikkine ihmisineen, joiden kanssa elämme tai kohtaamme ohimennen. Jokainen hetki on kiitoksen aihe.
    Kiitollisuuden löytäminen parantaa sydämen.

Kommentointi on suljettu.