Siisti juttu

Oi, tuo ihanainen aurinko lämmittää taas pitkän talven jälkeen niin ihanasti. Moni on varmasti odottanut kevään alkamista ja tietenkin kesää. Niin myös minä. Katseet kulkevat kotona nurkissa, jotka ovat pysyneet talven piilossa auringonvalolta. Pölypalleroita saattaa jokunen pilkistää sohvan alta tai joistakin rakosista, ikkunatkin ovat pesun tarpeessa…

Mutta, hei! Auringon paisteesta voimaantuneena on hyvä kaivaa siivousvälineet esiin ja ryhtyä tekemään perussiivousta. Pölyt saa kyytiä ja lattioista tulee superpuhtaat. Ja ne ikkunat!? Onhan nekin pestävä. Voi kuinka niiden läpi näkee taas kirkkaasti ulos.

Vaikka kokisi kodin olevan likainen, ei siivoukseen kuitenkaan tarvitse mitään vahvoja ihmeaineita. Ihan tavallinen heikosti emäksinen puhdistusaine tekee tehtävänsä niin saniteettitiloissa kuin muuallakin asunnossa. Siivotessa on hyvä muistaa ympäristöasiat ja vanhat hyväksi koetut niksit: Ruokasoodaa voi käyttää kahvinkeittimien puhdistukseen ja etikkaa kalkkisaostumien poistoon ja ihan puhdistusaineena tai puhdistusaineen joukossa. Etikka on hyvä myös pyykinpesussa huuhteluaineen tilalla. Muistathan oikean annostelut, suotta lotrata liikaa.

Kaikenlaista tavaraa on kertynyt komeroihin ja vaatehuoneisiin talven aikana. Niillekin olisi nyt hyvä sauma tehdä jotain. Itse kävin kaikki vaatekaapit läpi ja laitoin kaiken ylimääräisen ja pitämättömän vaatteen kirpputorille. Samoin myös muun tarpeettoman tavaran. Lähetyskirppuun ja voi viedä tarpeettoman hyväkuntoisen tavaran uudelleen kierrätykseen. Näin se tekee hyvää ja tuottaa iloa vielä toisillekin.  Ja ympäristö kiittää!

Muista kevätsiivouksessa myös ympäristöasioita:

  • ympäristöystävälliset, ympäristömerkityt puhdistusaineet ja niiden oikea annostelu. Vanha konsti voi olla parempi kuin pussillinen uusia.
  • ylimääräiset hyväkuntoiset tavarat ja vaatteet kierrätykseen esim. Lähetyskirppuun ja muut lajitellaan kierrätykseen uusioraaka-aineeksi. Jätteet minimoidaan.
  • ongelmajätteet toimitetaan niille varattuihin keräyspisteisiin.
  • metallijäte ei ole käyttökelvotonta romua, vaan arvokasta raaka-ainetta, siispä metallit kiertoon.
  • Jos sinulla on mahdollisuus tuulettaa ja kuivattaa vaatteita ulkona, siellä se tapahtuu ekologisesti, tuuli- ja aurinkoenergialla – ja sähköä säästyy.

Tosi siistiä kevättä!

Minna Niskanen
Siivoustyönohjaaja
Ylä-Savon seurakuntayhtymä, Iisalmi