Sinun kirkkosi?

Asetu ehdolle 17.9.2018 mennessä.

Edessä oleva supervaalivuosi käynnistyy jo 18. marraskuuta. Silloin on seurakuntavaalit. Ne ovat Suomen ainoat vaalit, joissa äänioikeus on jo 16-vuotiailla.

Itsenäisen seurakunnan vaalissa valitaan vain kirkkovaltuuston jäsenet. Yhtymään kuuluvassa seurakunnassa pidetään samalla kertaa kaksi eri vaalia: valitaan yhtymän päättäjät (yhteinen kirkkovaltuusto) ja oman seurakunnan päättäjät (seurakuntaneuvosto). Äänestyskopissa on siis edessä kaksi vaalilippua ja kahdet ehdokaslistat. Vähän mutkikasta, mutta ei mitään rakettitiedettä.

Valittavat luottamushenkilöt päättävät monista keskeisistä seurakunnan ja seurakuntayhtymän toimintaan, hallintoon ja talouteen liittyvistä asioista, kuten kirkollisveroprosentista, talousarvioista, rakennushankkeista, uusista viroista ja niiden täyttämisestä, seurakunnan toiminnan painotuksista ja tilojen käytöstä.

Paikallisten seurakuntien luottamushenkilöt valitsevat päättäjät myös koko kirkon ylimpään päättävään elimeen, kirkolliskokoukseen. Siellä päätetään esimerkiksi kirkon oppiin liittyvistä kysymyksistä ja koko kirkon taloudesta.

Kirkkoon voi vaikuttaa, vaikka se onkin monien mielestä vähän vanhanaikainen ja hidas muuttumaan. Se johtuu siitä, että kirkko edustaa pysyviä ja muuttumattomia kristillisiä arvoja. Mutta siihen, miten niiden mukaan toimitaan, voivat seurakunnan jäsenet ja erityisesti luottamushenkilöt vaikuttaa. Seurakuntavaaleissa tarkastetaan kompassisuunta kirkon tulevaisuuteen.

Millaisen kirkon sinä haluaisit? Millaisia jumalanpalveluksia pidettäisiin, millaista muuta toimintaa olisi eri-ikäisille ja erilaisille ihmisille? Miten haluaisit kirkollisveroja käytettävän ja mitä haluaisit seurakuntien työntekijöiden tekevän? Millainen olisi sinun kirkkosi?

Haluatko varjella ja säilyttää jotakin hyvää, jota koet seurakunnassa olevan? Pelkäätkö sen katoavan muutosten tai säästötoimien tuuliin? Haluatko haastaa perinteitä ja etsiä uusia tapoja toimia kirkossa ja seurakunnassa? Kannatko huolta huono-osaisten ja heikompien tukemisesta? Onko lasten ja nuorten hyvä sydämenasiasi? Tahdotko olla tukemassa kirkon työntekijöiden työtä? Onko kirkossa tai seurakunnassasi jotakin, jonka haluaisit muuttuvan? Onko jotakin, jonka pelkäät muuttuvan?

Jos yksikin edellä olevista kysymyksistä herätti mielenkiintosi, sinun on aika asettua ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa! Voit aloittaa vaikka osoitteesta www.seurakuntavaalit.fi. Myös omasta seurakunnastasi saat lisätietoja.

Lauri Jäntti
kirkkoherra
Lapinlahden seurakunta